Gryning I Galamanta. Foto: Pete Lloyd

Gryning I Galamanta. Foto: Pete Lloyd 

Gryning i Galamanta till London

Vem får ta plats på scen? Frågan aktualiseras i föreställningen Gryning i Galamanta som är ett samarbete mellan Share Music Sweden och Blåsarsymfonikerna.

13 deltagare ur Share Music Sweden och Blåsarsymfonikerna inbjöds att mitt under 50-årsjubiléet av festivalen City of London, ägna två dagar åt att presentera artister med eller utan funktionsnedsättning. Tanken var att lyfta fram det unika i var och ens konstnärliga uttryck och utmana normer som kan finnas kring vem som kan och får ta plats på scen.

En modern Romeo och Julia

Föreställningen Gryning i Galamanta och projektet bakom den är ett samarbete mellan Share Music Sweden och tonsättaren och dirigenten Christian Lindberg, dansaren och koreografen Helene Karabuda och Blåsarsymfonikerna. Detta samarbete ledde till ett musikdramatiskt verk med urpremiär 2009 på Stockholms Centralstation.

Föreställningen, som bygger på en modern Romeo och Julia, gavs i Guildhall där Blåsarsymfonikerna även hade en egen avdelning med musik av bland andra Hugo Alfvén, William Walton, Andrea Tarrodi och George Gershwin. Under ett seminarium ”Case study: Dawn at Galamanta” fördes också diskussioner i anslutning till konserten. Medverkande på seminariet var bland andra Christian Lindberg.

Samverkan som knockar

– Mötet mellan ensemblen från Share Music Sweden och orkestern brukar ge publiken en mycket djupgående upplevelse av dans och musik och här fick vi stående ovationer, enligt Nancy Andreassen Peters, orkesterns planeringschef. Hon tillägger att arbetet med Share Music Sweden har varit lärorikt på det sättet att det visar hur viktig musik är på ett grundläggande plan.

– Tillsammans med orkesterns parti, Christian Lindbergs musik och Helene Karabudas koreografi uppstod en samverkan mellan människor av det slag man formligen knockas av som publik.

Gryning i Galamanta var också en del av London 2012 Cultural Olympiad– den största kulturella tillställningen under Olympic and Paralympic Movements moderna historia.

Från både Londons och Sveriges håll lades det ned mycket arbete på att upplysa om och finna sponsorer inom näringslivet för projektet. Detta gav ingen direkt utdelning men däremot skapades en del nya kontakter för framtida projekt. Blåsarsymfonikerna och Share Music Sweden har en ambition att fortsätta med och utveckla samarbetet och att hitta arrangörer både i Sverige och utomlands som vill ta in verket i sina konserthus eller festivaler.

Fakta om projektet

Projektnamn: Föreställningen Gryning i Galamanta till London juli 2012

Projektägare: Stockholms Läns Blåsarsymfoniker

Samarbetspart: Share Music Sweden och Sophia Alexandersson

Beviljades 300 000 kronor i ansökningsomgång 2012:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.