Nylandsprojektet. Foto: Pressbild

Nylandsprojektet. Foto: Pressbild 

Nylandsprojektet

Genom laborationer, repetitioner och uppträdanden undersöktes kontaktytorna mellan svensk och amerikansk folkmusik av fyra folkmusiker. På så sätt tog Nylandsprojektet form.

Syftet var att bredda det konstnärliga utbudet på folkmusikscenen. De fyra musikerna är djupt rotade och erfarna inom svensk och amerikansk folkmusik och ivriga att få omsätta sin musikaliska energi till att kombinera traditionerna på nya tilltalande sätt.

Utförliga experiment

– På dagens svenska folkmusikscen cirkulerar många grupper som spelar arrangerad folkmusik med mer eller mindre moderna kammarmusikaliska stilar och attityder. Nu är tiden inne för ett mer grundläggande jobb; musikalisk sammanfogning och utförliga experiment, enligt Adrian Jones, folkmusiker och initiativtagare till projektet.

Gruppen består av Ryan Drickey (fiol & banjo) från Colorado, Lena Jonsson (fiol) Anders Löfberg (cello, fiol och kontrabas) och Adrian Jones (viola, fiol, mandola och violin) från Sverige.

Nya musikaliska dialekter

Musikerna har undersökt musikaliska former som bluegrass och jazz och improviserat över dessa tillsammans med svensk polska. Likaså har de arrangerat amerikansk musik enligt en modernare svensk ”kammar-folk-stil”. Utöver det musikaliska resultatet upplevde alla fyra att det varit utvecklande att kunna närma sig varandras sätt att arrangera musik.

– Vi känner oss på inget sätt helt klara med det vi åstadkommit hittills. Men vi har flyttat gränser mellan genrerna, utforskat möjligheter till crossover, testat olika instrumenteringar och kombinerat olika låttyper och rytmer, säger Adrian Jones. Han tillägger att det var spännande att se hur låtarna fick nya dialekter när stilarna hos de fyra musikerna blandades med varandra.

Viktigt att uppleva musikens ursprungsmiljö

Utmaningar var att hitta inspirerande och skapande klimat för konstnärliga processer och repetitioner. Mycket tid behövdes också för att fördjupa sig tillräckligt i en viss tradition. Det var viktigt att lyssna och öva men också att få uppleva miljön varifrån musiken har sitt ursprung.

Då en av gruppens medlemmar bor i USA och en annan vistas där periodvis kan det vara svårt att träffas regelbundet för fortsatt planering. Denna omständighet ger ändå en möjlighet att spela och uppträda som duo eller trio under dessa perioder.

Låten ”Rain and snow” med Nylandsprojektet:

 

Fakta om projektet

Projektnamn: Nylandsprojektet

Projektägare: Adrian Jones

Samarbetspart: Ryan Drickey, Lena Jonsson och Anders Löfberg

Beviljades 100 000 kronor i ansökningsomgång 2012:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.