Foto: Dave Morris/Flickr (CC)

Foto: Dave Morris/Flickr (CC) 

Grattis Quincy!

67 år har gått sedan han plockade upp trumpeten. Onsdag den 14 mars fyllde den legendariske musikmakaren Quincy Jones 79 år. Temat för veckans spellista är med andra ord givet: Grattis Quincy!

Lyssna på listan på Spotify!

Trumpetare, låtskrivare, arrangör och producent. Quincy Jones mångsidiga musikkarriär spänner över sex årtionden och inbegriper samarbeten med storstjärnor som Billie Holiday, Frank Sinatra, Michael Jackson och Arne Domnerus (!). Ulf Björkman, marknads- och promotionansvarig på Caprice Records, fattade tidigt tycke för Quincy Jones, han fyller dessutom år på samma dag. Nu har han satt ihop veckans spellista.

Kompis med Ray Charles

Quincy Jones föddes i Chicago 1933. Under barndomen hann han prova på ett antal blåsinstrument innan han fastnade för trumpeten som tolvåring. Två år senare, när han bodde med familjen i Seattle, träffade han en 16-årig Ray Charles, som introducerade honom för jazzmusiken och som kom att bli en vän för livet. (Jones spelade för övrigt en roll i filmen om Ray Charles från 2004.)

Musikkarriären tog fart tidigt. Medan Jones fortfarande gick i high school, motsvarande ungefär gymnasiet, uppträdde han flitigt med bland andra sångerskan Billie Holiday. Efter en kort sväng på universitetet hoppade han av studierna för att ge sig ut på turné i Europa.

Baksidan till Jones självbiografi

Baksidan till Jones självbiografi

Quincy Jones besöker Stockholm

1953 nådde turnén Stockholm vilket blev startskottet för Quincy Jones speciella relation till Sverige och svensk jazz. Under sitt besök spelade han in en skiva tillsammans med de svenska jazzstjärnorna Åke Persson, Arne Domnerus, Lars Gullin och Bengt Hallberg.

I mitten av 50-talet lockade storstädernas storstad. Jones flyttade till New York som 20-åring och började arrangera musik åt bland andra Count Basie, han ledde flera storband och följde med som kapellmästare och trumpetare på jazzmusikern Dizzy Gillespies turné i Mellanöstern och Sydamerika 1956.

Några år senare var jazzstjärnan återigen i Stockholm, den här gången bland annat för att uppträda med Harry Arnolds storband. Legenden säger att det var under en taxiresa hem till vännen och musikern Bengt-Arne Wallin, bara några timmar innan spelningen, som Jones skrev den låt som kommit att förknippas med hans återkommande Sverigebesök, The Midnight Sun Never Sets, som han spelade in tillsammans med Harry Arnolds band 1958.

Rekordkarriär i skivindustrin

Efter ytterligare en sväng runt Europa och Paris återvände Jones till New York 1961 för vad som skulle komma att bli en blomstrande skivbolagskarriär. Parallellt med producentuppdragen arrangerade han även musik för bland andra Frank Sinatra.

1965 byttes New York mot Hollywood och Jones började skriva prisad filmmusik. Tre år senare kammade han hem en Oscar för musiken till filmenIn Cold Blood, baserad på Truman Capotes bok med samma titel.

Gifter sig med Ulla Andersson

Även på det privata planet har Quincy Jones en särskild koppling till Sverige. 1966 är han i New York för att delta på en hyllningsfest till Frank Sinatra. På festen är också fotomodellen Ulla Andersson från Stockholm. Tycke uppstår och paret gifter sig ett år senare. Tillsammans med Ulla Andersson, eller Ulla Jones, som hon kom att heta efter giftermålet, får han två barn. Efter sju år spricker äktenskapet och Ulla Jones tar med sig barnen och flyttar till Sverige.

1978 skrev Jones musiken till filmen The Wiz, som baseras på musikalenTrollkarlen från Oz. Hans vägar korsades då med Michael Jacksons, som spelade en av filmens huvudroller. Resten är pophistoria. 1984 producerade Jones Michael Jacksons skiva Thriller, till dags datum den skiva som har sålt flest exemplar i hela världen. Tre år senare följdes Thriller upp av albumet Bad. Däremellan hann Jones med att skriva välgörenhetslåten och världshiten We are the world.

Intervju från Stockholmsbesöket

1990 var Quincy Jones än en i gång Stockholm, bland annat för att umgås med vännerna från den svenska jazzscenen. Sveriges Television gjorde ett reportage om finbesöket, som kan ses här.

Efter att ha skrivit signaturmelodierna till teveserierna Cosby och Rötter verkar Jones ha fått mersmak på nöjesindustrin. Elva år efter att han startade sitt eget skivbolag grundade han även ett nöjesbolag som på 90-talet bland annat producerade tv-serien Fresh Prince i Bel Air med Will Smith i huvudrollen och Jones kom att äga såväl radio- som tv-stationer.

1994 belönades Quincy Jones med Polarpriset, en av hundratals utmärkelser som han har fått ta emot under sin långa musikkarriär. En video från pristutdelningen kan ses här, varning dock för bristfällig videokvalitet.

Lästips från biblioteket

2001 utkom Jones självbiografi Q The Autobiography of Quincy Jones, den finns att låna på Musik- och teaterbiblioteket för den som mäktar med att läsa på engelska.

Listen Up: The Lives of Quincy Jones – bok på engelska som baseras på filmen med samma namn
Red Carpet Blues – självbiografi på svenska av Ulla Jones, bland annat om hennes liv med Quincy Jones
Noter till albumet Thriller, för röst och piano med ackordanalys och ackordboxar för den som vill spela och sjunga själv
Noterna till musikalen The Wiz, med musik av Quincy Jones
Du som har lånekort på Musik- och teaterbiblioteket kan även lyssna på Quincy Jones musik på Naxos Music Library.

Lista över veckans låtar

  • Soul Bossa Nostra (Feat. Ludacris, Naturally 7 and Rudy Currence) – Quincy Jones
  • Hikky–Burr (Feat. Three 6 Mafia and David Banner – Quincy Jones
  • The Midnight Sun Will Never Set – Quincy Jones
  • Stockholm Sweetin’ – Quincy Jones
  • Stockhoilm Sweetnin’ – Quincy Jones
  • Soul Bossa Nova Quincy Jones & His Orchestra
  • Thriller – Michael Jackson
  • If I Ever Lose This Heaven – Single Version Quincy Jones, Minnie Riperton, Leon Ware, Al Jarreau
  • Ironside – Quincy Jones
  • Smackwater Jack ­– Quincy Jones
  • Brown Ballad – Quincy Jones, Toots Thielemans
  • Killer Joe – Quincy Jones
  • Razzamatazz – Quincy Jones
  • The Quintessence – Quincy Jones
  • Ai No Corrida – Quincy Jones
  • The Dude – Quincy Jones
  • Sanford and Son (Feat. T.I., B.o.B., Prince Charlez, and Mohombi) – Quincy Jones
  • Soul Bossa Nova – Dim’s Apace–A–Nova Album Version – Quincy Jones & His Orchestra
  • Setembro – Quincy Jones
  • Stomp – Quincy Jones
  • The Places You Find Love – Herbie Hancock, Quincy Jones, Chaka Khan, Siedah Garrett
  • Body Heat – Quincy Jones, Leon Ware
  • Boogie Bossa Nova (Boogie Stop Shuffle) – Quincy Jones & His Orchestra

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.