Musikplattformen-sept-2011-4-680 Lisa Sand, Jonas Burman och Isabel Thomson.
Full fart från start
Med en rivstart har Musikplattformens medarbetare kastat sig in i det nya jobbet. Första arbetsdagen sammanföll med premiären för möjligheten att söka stöd från Musikverket.
In på en helt ny enhet med ett helt nytt uppdrag klev chefen Jonas Burman, koordinatorn Lisa Sand och internationella koordinatorn Isabel Thomson. Och satte igång.
– Lite som ett ensemblespel i skarpt läge, säger Jonas Burman. Vi improviserar fram samspelet – och det har funkat jättebra!
Fokus ligger förstås på projektansökningarna som ska vara klara senast 29 september. Många hör av sig med frågor kring ansökningsprocessen, många har fått feedback och tips från bollplanken på Musikplattformen.
Nyfiket och utforskande
Ett nyfiket och utforskande arbetssätt är till hjälp i den här helt nya processen, konstaterar Jonas Burman och understryker att Musikplattformen jobbar på ansökarnas sida.
– Vi är till för att stärka de sökande och deras ansökningar, vi ska stärka det fria musiklivet. Musiklivet ska inte känna sig som om de hamnar i beroendeställning gentemot Musikplattformen eller Musikverket. Vi bidrar i deras kreativa process för att hjälpa till att förlösa projektidéer.
– Det blir en skön dialog, alla vet ju att det här är nytt. Vi möter positiv förväntan och förståelse, säger Lisa Sand.
Isabel Thomson fyller i:
– Det handlar om ett nytt sätt att tänka när det gäller ekonomiskt stöd.
En mäklarroll
Jonas Burman jämför Musikplattformens roll med mäklarens:
– Vi har fått ta del av väldigt spännande projektidéer som kan komma hela musiklivet till nytta. Folk kommer hit med en projektidé och går härifrån med en helt annan idé att utveckla till en ansökan.
Isabel Thomson tillägger:
– Och de är lättade när de går härifrån!
Konstnärliga rådet beslutar
Musikplattformen ska föredra ansökningsärendena i Konstnärliga rådet.
– Det ska vi göra så bra som möjligt, vår roll är att göra ansökarnas intentioner i ansökan rättvisa, understryker Jonas Burman.
Utvecklingsprojekten ska bidra till hållbara relationer, hållbara samarbeten. Det är ett starkt fokus i arbetet, tillsammans med att projekten ska dokumenteras.
– Dokumentation är en förutsättning för att få projektstöd. Kan bli väldigt spännande dokumentationer, det ska ju leda till musik!
Definiera nyskapande
Många frågor hamnar på Musikplattformens bord. Ofta handlar det om ord – en vanlig fråga är hur man definierar nyskapande. Det finns många svar på den frågan: det kan vara konstnärligt nyskapande men det kan också handla om mer praktiska saker.
– Det kan till exempel vara att presentera en festival i en helt ny form, säger Isabel.
Jonas är inte främmande för att artist in residence kan vara ett nyskapande samarbetsprojekt.
– Ett samarbete med utövare, institutioner, län, region, konsulter, företag… Det kan skapa nya möten men också nya arbets- och speltillfällen. Det kan handla om fria utövare som kommer in på institutioner och fungerar som en vitamininjektion, en inspiration. Eller kanske en arbetslokal för fria utövare.
Vad är viktigast just nu?
– Att få in riktigt bra ansökningar, säger Jonas.
Beslut i oktober
När detta skrivs känner Musikplattformens medarbetare till ett tjugotal ansökningar som är på väg. Beslut fattas av Konstnärliga rådet som sammanträder 19 oktober och då kommer information om de första projekten att publiceras på denna hemsida.