Electronicagruppen Midaircondo. Foto: Stef Lewandowski/Flickr (CC)

Electronicagruppen Midaircondo. Foto: Stef Lewandowski/Flickr (CC) 

En månad av Nordic Cool

Just nu håller 700 nordiska konstnärer hov i Washington på den månadslånga festivalen Nordic Cool. Ett flertal svenska musikakter är på plats med ekonomiskt stöd från Musikverket.

Fasaden på The John F. Kennedy Center for the Performing Arts lyser som ett norrsken. Nordic Cool är i full gång och kulturcentret i Washington D.C. där festivalen går av stapeln har fått en spektakulär tillfällig ljusskrud signerad den danske ljusdesignern Jesper Kongsgaard.

Tradition och nyskapande

Förberedelserna inför Nordic Cool har pågått i fyra år och den månadslånga festivalen samlar omkring 700 konstnärer från Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Grönland, Färöarna och Åland. Skribenter, sångare, kockar, musiker, skådespelare, dansare och formgivare är på plats.

Programmet bjuder på tradition och nyskapande i olika former och uttryck – musik, teater, dans och bildkonst, även mode, mat och blommor.

Ekonomiskt stöd från Musikverket

Kulturrådet och Musikverket har stöttat Nordic Cool med en miljon vardera. Musikverkets stöd går till den svenska ambassaden, som i ett samarbetsprojekt har engagerat svenska musiker och grupper ur det fria musiklivet som medverkar vid festivalen.

Jonas Burman, chef för Musikplattformen på Musikverket, har varit på plats i Washington och tog del av en högtidlig invigning där Kungliga Filharmonikerna från Stockholm med dirigenten Sakari Oramo i spetsen spelade nordiskt för hela slanten.

”Strategisk satsning”

En bred blandning av svenska musikuttryck presenteras på festivalen. Det är bland andra folkmusikgruppen Skaran, electronicabandet Midaircondo, Sossou och Maher Sissokho som blandar skånskt och västafrikanskt, slagverksensemblen Kroumata, Gustaf Sjökvists kammarkör, singer/songwritern Sofia Talvik och Yggdrasilkvartetten och deras stråkar.

– Vi ser det som en strategiskt viktig satsning att exponera ett brett utbud av svensk musik i en av de största nordiska kultursatsningarna hittills i USA.  Målet är ett ökat intresse och bättre förutsättningar för fler svenska musikgrupper på den amerikanska marknaden, säger Jonas Burman.

Framtida samarbeten

Under Nordic Cool träffas också politiker och tjänstemän från de nordiska ländernas utrikes- och kulturdepartement för överläggningar och möten med amerikanska organisationer.

– Vi har också besökt flera vernissager, konserter och en mycket välbesökt ambassadöppning på House of Sweden. Ett riktigt inspirerande möte var med Smithsonian Folkways, en organisation som i många delar liknar Musikverket och där vi har alla möjligheter att samarbeta mer framöver.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.