Den tidiga analoga/digitala hybridsynthen Dimi-O. Foto: Mats Erlandsson/EMS
EMS medverkar i experimentellt musik- och filmmaraton
Den 10 mars anordnar Hanaholmens kulturcentrum och Museet för nutidskonst Kiasma en heldag om experimentell film och musik. Mats Lindström och Daniel Araya från Elektronmusikstudion, EMS, medverkar för att berätta om studions historia och maskiner.
Viljan att förändra sättet att producera och uppleva kultur på var stark i Finland och Sverige under 1960- och 70-talen. I bägge länder skapades uppfinningar som fördomsfritt drog nytta av teknologi och kontakterna mellan artister i de nordiska länderna var täta.
En heldag med musik och film
Hanaholmens kulturcentrum i Esbo och Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors arrangerar en heldag om experimentell film och musik på Hanaholmen. Det blir samtal, filmvisning och konsert. Medverkar gör flera experter och kunniga i ämnet. Under evenemanget kommer även den tidiga synten Dimi-O att visas, en maskin som den finländska konstnären och designern Erkki Kurenniemi byggde.
Studiochef Mats Lindström kommer att göra en historisk sammanfattning av EMS och vägen från radiostation till nuvarande verksamhet. Studioingenjör Daniel Araya ska berätta om EMS som ett levande exempel på elektronisk musik och ljudkonst. Medverkar gör även forskaren Mikko Ojanen från Helsingfors universitet vars föredrag ska handla om den elektroniska studion som instrument.
Senare i programmet kommer Daniel Araya att ljudmässigt presentera den omtalade Buchla-synten som finns i EMS studio. Det blir även visning av några av kompositören Ralph Lundstens kortfilmer.
Evenemanget äger rum den 10 mars och börjar klockan 13.00. Språket är engelska och det hela genomförs med stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland.
För samtliga medverkande och fullständigt program se Hanaholmens webbplats.
Kommentarer