Fotoporträtt av Amanda Maier,

Amanda Maier var Sveriges första kvinnliga musikdirektör. 

Amanda Maier

Amanda Maier föddes 1853 i Landskrona och var en av det sena 1800-talets främsta svenska violinister och tonsättare. Hennes mest kända verk är antagligen sonaten för violin och piano (1878). Hon var en ansedd violinist och turnerade bland annat med sopranen Louise Pyk (1849-1929). Amanda Maier kom i kontakt med musiken via sin far Carl Eduard Maier, som hade invandrat till Sverige och Landskrona från Riedlingen i Tyskland. Hon fortsatte sedan sina studier vid konservatoriet i Stockholm och sedan även i Leipzig.

Amanda Maier avlade 1872 som första kvinna i Sverige musikdirektörsexamen vid Musikaliska akademiens undervisningsverk i Stockholm. Att en kvinna skulle hålla en examenskonsert var dock inte helt okomplicerat, vilket antyds i några av Musikaliska akademiens protokoll. Den genomfördes dock till slut den 8 april 1873 i Adolf Fredriks kyrka.

§4 Anmäldes att den af Akademien Amanda Maier beviljade afgångskonsert den 8de dennes uppförd i Adolf Fredriks kyrka, hvilket kyrkorådet välvilligt tillåtet få begagnas utan annan afgift än ersättning för gasförbrukningen vid tillfället.

§4 Anmäldes att den af Akademien Amanda Maier beviljade afgångskonsert den 8de dennes uppförd i Adolf Fredriks kyrka, hvilket kyrkorådet välvilligt tillåtet få begagnas utan annan afgift än ersättning för gasförbrukningen vid tillfället.

Tidigare i år erhöll biblioteket 62 fotografier på Amanda Maier och hennes närmaste familj tack vare släktingar i Nederländerna. I dagarna kommer även en ny skiva ut med musik av Amanda Maier och hennes man Julius Röntgen. På skivan spelar den välmeriterade pianisten och organisten Bengt Forsberg bland annat flera av de preludier som Amanda Maier skrev under sin studietid i Stockholm. De handskrivna autograferna finns på biblioteket och är tillgängliga digitalt. Några av de ovan nämnda fotografierna finns med i häftet som kommer med skivan. (Från den 9 mars finns skivan i handeln, och för utlån hos Musik- och teaterbiblioteket).

Fotoporträtt av Amanda Maier.

Mer material om Sveriges första kvinnliga musikdirektör Amanda Maier finns både i bibliotelskatalogen och i Amanda Maiers arkiv som finns hos oss på Musik- och teaterbiblioteket. Det finns även fotografier i Musik- och teaterbibliotekets fotosamlingar. Du som är intresserad av mer musik av kvinnliga tonsättare kan med fördel ta en titt i Musik- och teaterbibliotekets egen inventering av verk av kvinnliga tonsättare som kontinuerligt uppdateras.

Sebastian Lindblom, musikarkivarie

Skrivet av Musikverket den 7 mars, 2018
Kategorier: Musik, Musikverket
Nyckelord: Amanda Maier