Världens DRAG! Staff Benda Bilili Foto: Agneta Nordqvist 

Världens DRAG! Staff Benda Bilili

Dansmusik och nutida konstmusik på egentillverkade instrument med gatumusikerna Staff Benda Bilili från Kongo och Musikfabriken på Kulturhuset i Stockholm. Det var tanken med projektet Världens DRAG!

För att stärka nätverk och för att tillgängliggöra musiklivet för alla samarbetar Idrottsförvaltningen, dåvarande Musik- och teatermuseet (nuvarande Scenkonstmuseet) och Kulturhuset för att anordna danskonserter med spännande musik från olika delar av världen. Initiativtagare till ett sådant samarbete är Johan E. Andersson och Musikfabriken, en verkstad som han driver sedan 2010 där människor med intellektuella funktionsnedsättningar bygger instrument och framför nutida konstmusik.

Ett 14 meter långt instrument

Kärnan i projektet var Världens DRAG! – en danskonsert på Kulturhuset i Stockholm. Musikfabriken inledde programmet med finstämd musik att lyssna till och Staff Benda Bilili (namnet betyder ”bortom det du ser”) stod för dansmusiken. Bildspel från Kongo visades och föreningen Afrikultur höll i servering med kongolesiskt tema. På kvällen genomfördes en öppen konsert på samma plats med Staff Benda Bilili. Båda konserterna var fullsatta.

Musikfabriken blev även inbjudna till dåvarande Musik-och teatermuseet (nuvarande Scenkonstmuseet) för att visa upp hela sin verksamhet av bland annat egentillverkade instrument under en månad 2012. Medarbetarna tillverkade också nya instrument, bland annat en 14 meter lång så kallad Gigantofon, och handledde skolklasser och andra besökare i instrumentbygge. Musikfabriken och Gigantofonen blev också inbjudna till Moderna Museet i Stockholm och dess utställningspaviljong Bucky Dome.

Ökat självförtroende

Musikerna i projektet fick stor erfarenhet genom möten med skolklasser, konsertbesökare och andra deltagare och antalet konserttillfällen ökade deras självförtroende, enligt Johan E. Andersson. Men för att undvika stress hade deltagarna med funktionsnedsättningar behövt vara bättre förberedda på hur det är att möta många besökande barn på en gång.

Konserterna och alla workshops dokumenterades av medlemmar i FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och en gymnasiesärskola i Häggvik. Johan E. Andersson och Musikfabriken fortsätter med fler konserter och diskussioner förs om samarbeten med nya museer och gymnasiesärskolor.

Film: Häggviks Gymnasiesärskola

Fakta om projektet

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.