Kroumata i Argentina och Uruguay Foto: Maxi Lichy  

Kroumata i Argentina och Uruguay

Slagverksensemblen Kroumata bjöds in till TUM PAC Percussion Festival i Uruguays huvudstad Montevideo och passade samtidigt på att ordna workshoppar och konserter.

Kroumata antog inbjudan till Sydamerika och tog tillfället i akt att öka medvetenheten där om svensk musik och svenskt kammarmusikspel. Syftet var också att möta en publik i en festival som annars inte har möjlighet att bjuda in utländska ensembler.

En föränderlig repertoar

Samtidigt passade de på att träffa tonsättaren Oscar Edelstein under några kvällar i Buenos Aires. Detta för att vidareutveckla stycket Before the Universe som Edelstein höll på att komponera för Kroumata och symfoniorkester. Ensemblen har inställningen att deras repertoar är föränderlig i förhållande till traditionella och nya etniska instrument och musiker i andra kulturer.

Musikerna upplevde att de genom projektet, via personliga möten och i konstnärliga diskussioner med studenter, kulturintresserade och tonsättare fick förmånen att framhålla Sveriges kulturliv genom dess tonsättare och deras musik men även visa sitt kulturella arv. De framhåller också att de fick genomföra flera konserter på de mest prestigefyllda konserthusen.

Nya kontakter ledde till Peru

Stödet från Musikverket möjliggjorde en utökning av Kroumatas repertoar och kontaktnät och gav möjligheter till fler framträdanden i Sydamerika. Som exempel kan nämnas ett besök i Peru under en vecka i december 2013 vilket var en direkt följd av turnén i Argentina och Uruguay.

Fakta om projektet

Projektnamn: Kroumata i Argentina och Uruguay

Projektägare: Kroumata

Samarbetsparter: Ciclo de conciertos de Musica Contemporánea, Montevideo Percussion Festival och Instituto Cultural Suecia Uruguay

Beviljades 80 000 kronor i ansökningsomgång 2011:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.