Musikverkets nya organisation – så blir den

Nu är den formella processen kring besparingarna på Musikverket klara och den nya organisationen är på plats. Det är en organisation som har minskat med 7,8 tjänster, en neddragning som berör 9 personer.

Med ökande kostnader på de stora utgiftsområdena lokaler och löner måste Musikverket sänka kostnaderna med 3,5 miljoner kronor för att säkra förutsättningarna för en budget i balans. Kostnadsminskningarna berör inte de 25 miljoner per år som Musikverket fördelar till samarbetsprojekt i musiklivet. Dessa 25 miljoner ligger i ett särskilt anslag, öronmärkt för detta ändamål.

Ny enhet för bibliotek och arkiv

Stora delar av kulturarvsverksamheten – Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv och Caprice Records – samlas i en ny enhet, Musikverkets arkiv och bibliotek. Enheten kommer att arbeta med biblioteksverksamheten samt alla arkiv och samlingar med ljud- och pappersmaterial. Chef för den nya arkiv- och biblioteksenheten är Dan Lundberg, tidigare chef för Svenskt visarkiv.

Ansvaret för föremålssamlingarna ligger precis som i dag kvar hos Musik- och teatermuseet med en av världens största instrumentsamlingar och en stor samling teaterföremål som också innefattar en marionettsamling.

Formellt klart

I dag har alla formella delar kring omorganisationen avslutats. Musikverket går från 73 till 65,43 tjänster.

– Förändringar som denna är tunga för alla inblandade. Alla på Musikverket berörs, både de som nu ska sluta och de som ska vara kvar. Det är inte lätt för någon. Men arbetet pågår förstås som vanligt, samtidigt som den nya organisationen byggs upp, säger kommunikationschef Eva Andersson.

Neddragningarna ser ut som följer:

Musik- och teaterbiblioteket

  • 1,5 tjänst på bokbinderiet. Bokbinderitjänster kommer i fortsättningen att köpas in.
  • 1 biblioteksassistenttjänst med delvis administrativt innehåll
  • 1,9 bibliotekarietjänster
  • 0,4 arkivarietjänst

Sammanlagt en minskning med 4,8 tjänster varav 2,9 som direkt berör biblioteksverksamheten. 6 personer berörs. Överbibliotekarietjänsten uppgår i chefstjänsten för arkiv- och biblioteksenheten.

Svenskt visarkiv

  • 0,5 arkivassistenttjänst
  • 0,5 forskningsarkivarietjänst

2 personer berörs.

Musik- och teatermuseet

  • 1 intendenttjänst
Skrivet av Musikverket den 7 februari, 2013
Nyckelord:

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.