Amerikanska musiketnologen Frances Densmore tolkar sångtexter från en fonografinspelning tillsammans med Mountain Chief, svartfotsindianernas hövding, på Smithsonian Institution 1916.

Amerikanska musiketnologen Frances Densmore tolkar sångtexter från en fonografinspelning tillsammans med Mountain Chief, svartfotsindianernas hövding, på Smithsonian Institution 1916. Källa: American Folklife Center/Library of Congress

Vad är musiketnologi?

Boken Musiketnologi – en introduktion av Musikverkets arkivchef Dan Lundberg och professor Gunnar Ternhag vid Stockholms Universitet ges nu ut i en ny reviderad upplaga.

Vad är musiketnologi? Svar: en vetenskap som handlar om att studera hur människor i alla kulturer använder musik och vilken roll musiken spelar i samhället. Musiketnologer är intresserade av både musicerande som ett kulturellt fenomen och de kulturspår som finns i det musikaliska materialet.

Ingår i serie

Boken Musiketnologi – en introduktion ingår i Svenskt visarkivs skriftserie och har författats av Musikverkets arkiv- och bibliotekschef Dan Lundberg tillsammans med professor Gunnar Ternhag vid Stockholms universitet. Boken, som publiceras på Gidlunds förlag, används på flera lärosäten och ges nu ut i en andra, reviderad upplaga.

Musiketnologi – en introduktion är den första presentationen på svenska av ämnet musiketnologi. Boken vänder sig främst till studenter inom musikvetenskap, etnologi och antropologi, men också till alla andra som intresserar sig för musikens roll i samhället.

Musiketnologi – en introduktion kan köpas i handeln men också beställas direkt från Gidlunds förlag. Från augusti 2014 säljs boken även av Svenskt visarkiv.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.