Stefan Bohman, Kathinka Lindhe, Dan Lundberg och Karin Strand. Foto: David Rune/SR
Utanförskapets röster klingar i radio
Hur har utanförskap av olika slag skildrats i musiken? Lyssna på radioserien Utanförskapets röster som bjuder på musikaliska vittnesmål från personer i samhällets utkant. Utgångspunkten är unikt material från Svenskt visarkiv.
Gripande livsöden skildrade via sång står i centrum i radioserien Utanförskapets röster som sänds i P2 Musikmagasinet. I tre timslånga avsnitt får vi lyssna och lära oss mer om tiggarvisor av synskadade, så kallade blindvisor, arbetslösas visor och kåklåtar som sjöngs och spelades innanför fängelsemurarna.
Sånger från isoleringscellen
Genom musiken får vi möta lockoutade arbetare på 1890-talet, synskadade personer i 1930-talets Sverige och vi får följa med ända in i isoleringscellen på ett svensk fängelse i mitten av 1960-talet.
– Blindvisor, arbetslöshetsvisor och kåklåtar har alla sitt ursprung i ett socialt utanförskap, ett tema som behandlas på olika sätt i visorna. Det här materialet har hittills befunnit sig i skuggan som kulturarvs- och forskningsmaterial, säger musiketnologen Dan Lundberg, en av tre experter som medverkar i programmet.
Visarkivets forskning blir radio
Utgångspunkten för radioserien är ett forskningsprojekt vid Svenskt visarkiv på Musikverket. Förutom Dan Lundberg, som även är chef för Musikverkets arkiv och bibliotek, består forskartrion av litteraturvetaren Karin Strand, anställd på Svenskt visarkiv och folkloristen Stefan Bohman. Med finansiering från Kulturrådet har de studerat olika typer av material hämtade från Visarkivets hyllor – skillingtryck, inspelningar och intervjuer från mitten av 1700-talet fram till 1970-talet.
– För mig är texterna särskilt intressanta. De är ett slags sociala vittnesmål för grupper av människor som inte har lämnat memoarer eller andra skrifter efter sig, säger Karin Strand.
Hörs för första gången
Många av visorna kommer nu för första gången att klinga ut i etern. Programserien bjuder på ett knippe nyinspelningar från välkända artister som Louise Hoffsten och Stefan Sundström.
– Visorna fungerar som ett slags historiskt nyckelhål. Genom dem kan vi se, höra och förstå olika samhällsgruppers problem och värderingar från en viss tid som vi annars inte skulle kunna nå, säger Stefan Bohman.
Lyssna på webben
Programmet leds av Kathinka Lindhe.
Kommentarer