Sister Rosetta Tharpe, Johanneshov Isstadion, Stockholm, oktober 1964. Foto: Christer Landergren

Sister Rosetta Tharpe, Johanneshov Isstadion, Stockholm, oktober 1964. Foto: Christer Landergren 

Svenskt jazzfoto i världsklass på Visarkivet

Under fyrtio år skildrade Christer Landergren den svenska jazzscenen och gästande internationella storstjärnor. Svenskt visarkiv bjuder på en fotografisk tidsresa till 1960-talet. 

Christer Landergren (1941–2006) började fotografera i mitten av 1960-talet. Han började som elev och medhjälpare åt fotografen Christer Strömholm och arbetade därefter som frilansare. Sedan 1965 var han en återkommande medarbetare i tidskriften OrkesterJournalen. Hans bilder har också publicerats i flera fotoböcker och visats på många utställningar.

– Landergrens bilder är inte bara en dokumentation av jazzhändelser i stort, utan också självständiga konstverk i paritet med foton av de främsta jazzfotograferna i världen. Han var tidig med att fånga rörelse och musikaliskt uttryck, något som sedan blev grundläggande inom jazzfotografi, säger Roger Bergner, forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv.

Donerade sin bildskatt till Visarkivet

Landergren var genuint musikintresserad och starkt förankrad i den svenska jazzscenen. Han reste runt i landet, fotograferade på festivaler och konserter och när det kom internationella jazzmusiker till Sverige var han på plats. Även om han ibland också fotograferade pop och blues var det jazzen som låg honom närmast om hjärtat. Han var också tidig med att fotografera kvinnliga artister i en annars mansdominerad värld.

Innan han dog donerade Christer Landergren sin fotosamling till Visarkivet och just nu pågår ett omfattande digitaliseringsarbete av materialet. Här finns foton av Duke Ellington, Sheila Jordan, Ornette Coleman, Ernestine Anderson, Nannie Porres, Big Mama Thornton, Archie Shepp, Don Cherry, Bernt Rosengren, Börje Fredriksson, Monica Zetterlund, Bengt Hallberg för att bara nämna några.

Webbpresentation av Landergrens samling

Se ett urval av Christer Landergrens bilder från 1960-talets på webben.

Mer information

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.