Dee Dee Bridgewater i Stockholm 1973. Foto: Christer Landergren

Dee Dee Bridgewater i Stockholm 1973. Foto: Christer Landergren 

Upplev 70-talets jazzscen igen

Under 40 år förevigade Christer Landergren jazzscenen i Sverige med svenska och internationella stjärnor. Svenskt visarkiv har tidigare presenterat hans bilder från 60-talet, nu finns även Landergrens 70-tal på webben.

Christer Landergren (1941–2006) började fotografera i mitten av 1960-talet. Han började som elev och medhjälpare åt fotografen Christer Strömholm och arbetade därefter som frilansare. Sedan 1965 var han en återkommande medarbetare i tidskriften Orkester Journalen. Hans bilder har också publicerats i flera fotoböcker och visats på många utställningar.

2006 donerade Christer Landergren hela sitt bildarkiv till Svenskt visarkiv. Förutom många tusen papperskopior innehåller arkivet cirka 150 000 negativ.

– Landergrens bilder är inte bara en dokumentation av jazzhändelser i stort, utan också självständiga konstverk i paritet med foton av de främsta jazzfotograferna i världen. Han var tidig med att fånga rörelse och musikaliskt uttryck, något som sedan blev grundläggande inom jazzfotografi, säger Roger Bergner, forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv.

Ett decennium i förändring

Det sena 60-talets politiska och kulturella omvälvningar i en allt mer globaliserad värld rörde på olika sätt om i det svenska samhället. Det märktes inte minst inom musiken. För jazzens del innebar det en större variation av stilar och uttryck som hämtade inspiration från många olika håll, något som också kom att utmärka mycket av den musik som gjordes under 70-talet.

Jazzen kunde tidigare beskrivas som hemlös, men under 70-talet började den få fasta scener och hittade dessutom helt nya scener. Christer Landergrens 70-talsbilder är bland annat från Umeå Jazzfestival, Radiohuset i Stockholm, Dramaten och Soliden.