Lena Nyman, Hasse Alfredson och Tage Danielsson i revyn Svea Hund 1976. Foto: Folke Hellberg/SCANPIX

Lena Nyman, Hasse Alfredson och Tage Danielsson i revyn Svea Hund 1976. Foto: Folke Hellberg/SCANPIX 

Revyresumé

En teaterhistorisk översikt, en ökänd trojansk häst och okonventionella äktenskapsråd. Allt ryms på veckans revyspellista. Lyssna och läs!

Sverige har en lång och stark revytradition, en av de starkaste i världen menar vissa. Veckans spellista blandar kupletter, sketcher och politiska kängor från över ett halvt sekel, från 1920- fram till 1970-talet.

Revygenren slog igenom i Sverige under 1800-talets andra hälft. Blandningen av sång, dans och sketcher, parat med en rejäl dos humor, blev allt populärare runtom i landet. Kupletter, sånger med satiriska inslag, ofta med aktuella teman, är en av huvudingredienserna.

Ernst Rolf och Karl Gerhard

En av genrens storheter, Ernst Rolf, äntrade scenen redan som 14-åring i egenskap av bondkomiker i Västerås, parallellt med att han gick i skolan. Med tiden blev det revy för hela slanten med trallvänliga låtar som Ju mer vi är tillsammans och Jag är ute när gumman min är inne.

Ernst Rolf var en av dem som förnyade revygenren under 1910- och 1920-talet genom att införa ett starkare politiskt tema i sina uppsättningar, det gjorde även kollegan Karl Gerhard. Ett av de tydligaste exemplen är Den ökände hästen från Troja, som Karl Gerhard framförde i revyn Gullregn 1940 – ett tydligt ställningstagande mot nazisterna i Tyskland, mitt under brinnande andra världskrig.

Snabbt och tokroligt

Ungefär samtidigt slog ensemblen Casinorevyn igenom och lanserade den så kallade crazyhumorn i Sverige, snabbt och tokroligt skulle det vara. Ensemblen skiftade under åren och bestod bland andra av Stig Bergendorff, Inga Hodell, Gösta Bernhard och Carl-Gustaf Lindstedt.

Under 1950- och 1960-talet kom revygenren att domineras av Povel Ramels och Felix Alvos Knäppupp-revyer, också de med en stor portion carzyhumor med stjärnor som Martin Ljung och Brita Borg.

Hasseåtage

1959 producerade Ramels och Alvos företag Knäppupp Hasse Alfredsons och Tage Danielssons första revy Doktor Kotte slår till eller Siv Olsson. Det blev startskottet för en lång rad framgångsrika revyer av Hasseåtage, till exempel Gröna Hund, Gula Hund och Glaset i örat.

Förutom Hasse Alfredson och Tage Danielsson själva var Gösta Ekman, Monica Zetterlund och Lena Nyman med i många av revyerna, precis som på veckans spellista. Så på med tagleskjortan och håll musiken igång, det blir ju trots allt bättre dag för dag, åtminstone, enligt revykungen Ernst Rolf.

Låna på Musik- och teaterbiblioteket

Musik- och teaterbiblioteket finns massor av böcker om revygenren och dess stjärnor att låna, till exempel:

Sök efter fler titlar i bibliotekets katalog på webben eller i den digitaliserade kortkatalogen för teaterlitteratur.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.