Foto: Benson Kua/Wikimedia Commons (CC) cc
Queer Kultur på Scenkonstmuseet
Alla ska ha lika möjligheter och rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Vad betyder det för museer och resten av kulturområdet? Konferensen Queer Kultur på Scenkonstmuseet kan ses i efterhand på webben.
19–20 november bjöd Kulturrådet, Riksutställningar, Scenkonstmuseet, Historiska och Sjöhistoriska museet in till två dagars konferens på temat queer kultur. Konferensen filmades och sändes live via webben, du kan titta i efterhand via Riksutställningars webbplats.
Museer och hbtq
Den första konferensdagen låg fokus på museisektorn. Dagen bjöd på konkreta exempel från hur museer runt om i landet och internationellt har arbetat med hbtq-frågor. Från Scenkonstmuseets sida medverkade Malin Karlsson, programansvarig, som berättade om museets strategiska arbete med normkritik, genusfrågor och hbtq-perspektiv, läs mer på Museibloggen. Det blev också samtal med konstnärer och hbtq-aktivister, utställningsvisning, frukost- och kvällsmingel.
Queerperspektiv inom kultursektorn
Den 20 november vidgades vyerna till hela kulturområdet. Kulturrådet presenterade goda exempel på kulturaktörer som arbetar med hbtq-frågor i den interna verksamheten – samt aktörer som producerar kvalitativ queer kultur.
Dagen riktade sig till representanter från statliga kulturmyndigheter och kulturinstitutioner, konstnärliga högskolor, biblioteksutbildningar, regionala kulturchefer samt andra kulturaktörer.
Bakgrund till konferensen
2014 presenterade regeringen en strategi för lika möjligheter och rättigheter för personer oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Kulturrådet fick uppdraget att vara strategisk myndighet inom kulturområdet och Riksutställningar fick uppdraget att göra en kartläggning av hbtq-perspektiv i museisektorn, som presenterats i rapporten Museerna och hbtq.
Kommentarer