Simone Moreno spelar på jubileet av VÄRDLENS DRAG! Foto: Sesse Lind

Simone Moreno spelar på jubileet av VÄRDLENS DRAG! Foto: Sesse Lind 

Tioårsjubileum för VÄRLDENS DRAG!

Konsertserien VÄRLDENS DRAG! bjuder på musik från hela världen. I år firas tioårsjubileum med brasilianska rytmer och en skiva till alla besökare. Målgruppen är vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar.

VÄRLDENS DRAG! startade 2005 med målsättningen att erbjuda spännande dansmusik för personer som bor i gruppbostad eller går på daglig verksamhet. Jenny Åhsberger, fritidsutvecklare i Stockholms stad, är en av initiativtagarna. Hon hade jobbat i två år när hon började titta på musikutbudet för den här målgruppen.

Komplement till dansband och svensktopp

Tillsammans med musikpedagoger på Scenkonstmuseet, som då gick under namnet Musikmuseet, gjorde hon en testkonsert med Süperstar Orkestar, ett svenskt band som spelar romsk partymusik från Balkan. Konserten blev lyckad och välbesökt och de bestämde sig för att fortsätta. I uppstarten gav de flera konserter per termin så att konceptet satte sig. I dag ges två konserter per år som Scenkonstmuseet arrangerar.

– Inom den här målgruppen är det vanligt att man mest lyssnar på dansband och svensktopp och det beror till stor del på att det är den enda musik man exponeras för. VÄRLDENS DRAG! är ett komplement till den befintliga musikkonsumtionen och handlar om att hjälpa personer i målgruppen att hitta mer musik än den de redan känner till, säger Jenny Åhsberger.

Inbjudningar till gruppbostäder

Hon är noga med att poängtera att det inte handlar om att konkurrera med intresset för dansbandsmusik utan om att komplettera utbudet.

– Det allmänna utbudet som är tillgängligt är inte särskilt stort. Att bredda det handlar om demokrati och att ge större tillgång till musik. Många i den här gruppen vill inte gå på konsert om de inte är särskilt inbjudna eftersom de är rädda att de sticker ut.

Det finns 168 gruppbostäder med cirka 1 350 boende i Stockholms stad och ännu fler i länet. Världens DRAG gör postutskick till alla boenden i staden och berättar om evenemangen i en blogg som når ut i länet.

– Publiken kommer när något arrangeras så att locka folk är inget problem.

Jubileumskonsert med Simone Moreno

Den 18 oktober är det tioårsjubileum av Världens DRAG på Kulturhuset i centrala Stockholm.

– Det blir dans till brasilianska rytmer med Simone Moreno och i pausen blir det bildspel, fika och andra festligheter, säger Kajsa Dahlström, Scenkonstmuseet, som ansvarar för programmet.

Alla besökare kommer dessutom att få ett exemplar av skivan Världens DRAG,där 14 av artisterna som varit med genom åren medverkar. Skivan är full av musik och rytm så att den som vill ska kunna dansa till VÄRLDENS DRAG! var och när som helst.

– Det är en viktig pedagogisk pusselbit som hittills saknats och som gör det möjligt att lyssna flera gånger på musik man gillat. Dessutom ger den vägledning och hjälp att hitta vidare, säger Jenny Åhsberger.

”Älskar musik och gillar drag”

En som numera aldrig missar en VÄRLDENS DRAG!-konsert är Samira Mehedi. Hon kom i kontakt med VÄRLDENS DRAG! i samband med ett besök på museet där hon var på plats för att bygga egna instrument. Musikintresset har alltid varit starkt och via Världens DRAG har hennes kärlek till dansbandsmusik utökats till dansmusik från olika delar av världen. Favoriten är den senaste konserten i april då Afrotronics spelade, bandet blandar gammal västafrikansk musik med electronica.

– Jag älskar musik och gillar drag. Det är så häftigt med alla trummor. Min pappa är från Algeriet, kanske var det därför musiken tilltalade mig så mycket, säger hon.

Tar själv plats på scen

En annan viktig aspekt av VÄRLDENS DRAG! är att personer i målgruppen ska få möjlighet att arbeta på konserterna. Samira Mehedi var inte sen att hoppa på erbjudandet.

– Jag jobbar egentligen på dagverksamhet, men det här är mer som ett riktigt jobb. När det är konsert är jag först på plats för att tända och förbereda så att allt är klart när publiken kommer. Sedan hjälper jag till i logen och fixar saker. Dessutom får jag stå på scen och välkomna publiken och presentera artisterna. Jag gillar att träffa nytt folk så det passar mig.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.