Bandet Wild Flag på Mellow Johnny's Bike Shop SXSW. Foto: Erin Stella (CC/Flickr)

Bandet Wild Flag på Mellow Johnny's Bike Shop SXSW. Foto: Erin Stella (CC/Flickr) 

Positivt för jämställdhetsprojekten

Fler kvinnor på kreativa poster i musiklivet, en mer jämställd repertoar och ökad jämställdhet inom jazzen – det är målen för tre av projekten som fått jämställdhetsstöd av Musikverket.

Musikverket har delat ut totalt 6,4 miljoner i stöd under tre år till projekt som alla arbetar för ett mer jämställt musikliv. Tre av projekten, Makten över musiken, Orkesteravtal, för mer jämställd repertoar och Europe jazz balance – Nordic pilot har utvecklats i olika riktningar.

Branschen vill anställa kvinnor

Fritz’s Corners mentorprogram Makten över musiken fick jämställdhetsstöd 2012, 2013 och 2014. Programmet syftar till att ge kvinnor med erfarenhet av musikbranschen möjlighet att guida andra kvinnor som är i början av sin karriär. Målet är att se fler kvinnor på kreativa nyckelposter i musikbranschen.

Projektets första år gav tydliga resultat. Flera av deltagarna fick jobb som de faktiskt ville ha. Män med höga positioner på musikbolag har även kontaktat Fritz’s Corner för råd. Det finns en vilja att anställa kvinnor men många vet inte hur de ska gå till väga.

– Det gamla unkna argumentet ”det finns inga” verkar bytas ut till ”jag vet inte hur jag ska göra för att hitta dem” vilket är mer än välkommet för det är något vi kan hjälpa till med, säger Lisa Lundgren, projektledare för Makten över musiken, om verksamhetens första år.

Fritz’s Corner och Makten över musiken kammade dessutom hem priset ”Årets indie” på Manifestgalan 2014.

Orkestrar positiva till jämställdhetsmål

Föreningen KVAST – Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare – driver projektet Orkesteravtal, för mer jämställd repertoar. Syftet är att få landets cirka 20 största orkestrar att själva sätta upp kvantitativa jämställdhetsmål för sina repertoarer. KVAST bistår orkestrarna med rådgivning och hjälp med analysarbetet. Projektet fick jämställdhetsstöd 2013 och även 2014.

Under året har KVAST träffat 19 svenska orkestrar för att diskutera hur orkestrarna själva kan arbeta med könsfördelningen av tonsättare i sina repertoarer. Arbetet med orkestrarna har varit lyckat och de allra flesta har varit positiva till att diskutera frågan och att sätta upp jämställdhetsmål.

Just nu arbetar KVAST med att sammanställa orkestrarnas mål. Men arbetet slutar inte där.

– Vi planerar nu att jobba mot Sveriges Musikhögskolor som är en viktig del i denna kedja, då det är de som utbildar musiker, dirigenter, etcetera, säger Ylva Q Arkvik på KVAST.

Handlingsprogram för jämställd jazzvärld

Riksförbundet Svensk Jazz vill skapa ett långsiktigt europeiskt samarbete för en mer jämställd jazzvärld. I mars arrangerade de en konferens fylld av föreläsningar och diskussioner gällande jämställdhetsarbete och normkritiskt synsätt inom nordiskt jazzliv. Fokus låg på arrangörer och producenter.

Hela konferensen filmades och med dessa filmer som utgångspunkt är man just nu i full gång med att sammanställa ett handlingsprogram för nordiska arrangörer – Europe jazz balance – Nordic pilot. Tanken är att projektet i höst ska lyftas till en europeisk nivå.

Med handlingsprogrammet vill man få jazzarrangörer att öppna ögonen för könsfördelningen på scen och syna sin egen verksamhet, något som Svensk Jazz menar kan vara plågsamt.

– Det gäller helt enkelt att försöka se sina misstag som möjligheter för att utveckla sig själv, sin verksamhet och i slutändan svenskt musikliv, säger Karin Inde, verksamhetsledare på Svensk Jazz.

Andra jämställdhetsprojekt som fått stöd av Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.