Orkester på scen – utan dirigent. Foto: Andreas Lea/Flickr (CC)

Orkester på scen – utan dirigent. Foto: Andreas Lea/Flickr (CC) 

KUPP! – Fas 1 uppföljning

KUPP! vill se en jämnare könsfördelning på dirigentpulten. Föreningen får fortsatt stöd för att bygga nätverk och att besöka och informera professionella orkestrar i Sverige.

KUPP! – Kvinnor upp på pulten, är en intresseförening för svenska kvinnliga dirigenter. Inom ramen för projektet KUPP! besöker föreningen samtliga professionella orkestrar i Sverige, inklusive programråd och konstnärliga ledare, för att uppmuntra till en jämnare könsfördelning inom det mansdominerade dirigentyrket.

Diskussion och upplysning

Genom diskussion och upplysning vill föreningen påverka val av dirigent i mer jämställd riktning för att i förlängningen skapa en ökad efterfrågan på kvinnliga dirigenter. Förhoppningen är att det i sin tur leder till att fler unga kvinnor kommer att vilja satsa på en professionell dirigentkarriär.

2012 inleddes en turné till alla professionella orkestrars programråd i Sverige med jämställdhetsstöd från Musikverk. Denna fick fortsatt stöd 2013 och KUPP! har beviljats ytterligare 80 000 kronor för projektet 2014. Föreningen kommer även att fortsätta med att bygga upp ett nätverk för kvinnliga dirigenter.

Fler jämställdhetsprojekt

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.