Folkkollo – World. Foto/bildkälla: Deep Imprint

Folkkollo – World. Foto/bildkälla: Deep Imprint 

Folkkollo – World

Män som kompar och kvinnor som frontar, det är en vanlig syn på folkmusikscenerna. Projektledarna Petter Wickman och Sofia Högstadius vill förändra detta begränsande mönster med lägret Folkkollo – World som riktar sig till unga kvinnliga musiker.

Folkmusiken lider brist på kvinnliga kompmusiker. Produktionsbolaget Deep Imprint vill med projektet Folkkollo – World satsa på en ny generation musiker för att skapa en mer jämställd grund inom folkmusiken.

Skev fördelning begränsar

Det finns en tydlig fördelning av rollerna på folk- och världsmusikscenerna – kvinnor spelar ofta fiol och sjunger medan männen spelar kompinstrument. Denna fördelning begränsar kvinnliga musiker eftersom kompmusiker har större möjlighet att vara med i flera grupper, ensembler, konstellationer och sammanhang, menar Deep Imprint.

För att skapa en förändring vill Deep Imprint locka fler tjejer till genren i allmänhet och till kompinstrument i synnerhet. Detta för att satsa på en ny generation musiker.

– Denna snedbalans är svår att ändra på bland dagens professionella musiker. Man måste skapa en grund hos den yngre generationen som senare kan utvecklas till en mer jämställd folkmusikbransch, skriver Deep Imprint i beskrivningen av projektet.

Blir en del av Popkollo

Under 2014 kommer Deep Imprint att hålla ett läger för tjejer från 18 år som har ambitioner att arbeta professionellt med musik. De runt tio deltagarna kommer att arbeta parallellt i två ensembler tillsammans med erfarna förebilder inom musiklivet.

Det första lägret är ett pilotläger. Nästkommande år räknar Deep Imprint med att utveckla lägerverksamheten och även erbjuda yngre tjejer, från tolv år och uppåt, att delta. Folkkollo – World har som ambition att under året anslutas till riksorganisationen Popkollo och bli Popkollo – World.

Projektet har beviljats 180 000 kronor i jämställdhetsstöd 2014 från Musikverket.

Fler jämställdhetsprojekt.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.