Wilhelm Peterson-Berger, april 1910. Foto: Almberg & Preinitz

Wilhelm Peterson-Berger, april 1910. Foto: Almberg & Preinitz 

Peterson-Bergers Arnljot ges ut på nytt

Arnljot av Wilhelm Peterson-Berger räknas som en av Sveriges främsta operor. Nu återutger Caprice Records den enda kompletta inspelningen av verket.

Operan Arnljot av Wilhelm Peterson-Berger (1867–1942) är ett centralt verk inom svensk musikdramatik, under lång tid räknades den till och med som den svenska nationaloperan framför andra.

Jämtskt vikingadrama

Vikingatiden börjar lida mot sitt slut och kristendomen är på intågande. Arnljot återvänder hem efter ett långt vikingatåg och upptäcker att hans älskade har gift sig med en annan. Arnljot står i begrepp att ärva tronen men hämndlystnaden tar överhanden, han dödar sin rival i vredesmod, förklaras fredlös och blir tvungen att fly sin jämtska hembygd.

Arnljot lider existentiella kval och brottas mellan tron på sig själv och tron på någonting större. Den nya kristna läran växer sig allt starkare hos honom och när den norska konungen Olav passerar hans gömställe i fjällen bestämmer sig Arnljot för att följa honom i strid. Han vill viga sitt liv åt ett högre syfte.

Urpremiär 1910

Den nationalromantiske tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger hämtade sin huvudperson ur Snorre Sturlassons Olav den heliges saga, där Arnljot förekommer som bifigur. Handlingen utspelar sig till stor del i Jämtland, ett landskap som Peterson-Berger hade starka känslor för. Det var här, närmare bestämt på den natursköna Frösön, som han valde att bosätta sig, hans hem Sommarhagen har bevarats och är i dag ett välbesökt museum.

Operan hade urpremiär 1910 och spelades mer än 80 gånger av Kungliga Operan fram till 1960. Från 1949 och framåt gavs den i Stig Rybrants bearbetade version.

Sigurd Björling som Arnljot

Den jubileumsföreställning som Caprice Records nu återutger i digitalt format gavs för att fira operans 50-årsminne. Många av Kungliga Operans främsta krafter från denna tid medverkar under ledning av Sixten Ehrling. Vi hör bland annat Sigurd Björling, Barbro Ericson, Leon Björker, Margareta Bergström och Eva Prytz.

Läs mer på Caprice Records webbplats

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.