Wilhelm Peterson-Berger, april 1910. Foto: Almberg & Preinitz

Wilhelm Peterson-Berger, april 1910. Foto: Almberg & Preinitz 

Brev ger ny bild av Peterson-Berger

En ny biografi ger en fördjupad bild av tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger. Källmaterialet till boken finns i Musik- och teaterbibliotekets samlingar på Musikverket.

Omtyckt, avskydd, konservativ och anarkistisk. Det är en komplicerad och motsägelsefull person, både privat och professionellt, som träder fram i musikvetaren Henrik Karlssons nya bok Wilhelm Peterson-Berger – tondiktare och kritiker.

Tonsättare och kritiker

Wilhelm Peterson-Berger (1867–1942) var en nationalromantisk tonsättare med särskilt intresse för jämtländsk folkmusik. Han skrev folkkära pianostycken och solosånger som spelades mycket i radio, Vid Frösö kyrka och Sommarsång är två exempel. Han skrev även orkestermusik, operor, sagospel och symfonier.

Parallellt med musikskapandet arbetade Wilhelm Peterson-Berger som kulturkritiker på Dagens Nyheter i över 30 år. Han hade för vana att med synnerligen sylvassa formuleringar såga samtida tonsättares verk vid fotknölarna. Det ledde till att han ofta hamnade i centrum för olika bråk och hätska kulturdebatter.

Wagner viktig förebild

Wagner, Goethe, Nietzsche och Grieg tillhörde de stora förebilderna. Deras idéer om den germanska folkrasens överhet präglade Wilhelm Peterson-Bergers föreställningsvärld och ideal. Han avskydde den modernistiska musiken som han menade hotade hela den europeiska kulturen.

– Wilhelm Peterson-Berger var en väldigt komplicerad natur. Åsiktsmässigt var han kulturkonservativ men stilistiskt hade han en anarkistisk ådra. Han var inte religiös men skrev religiös musik. Han gjorde flera antisemitiska utfall men var samtidigt en av de första inom sitt fält att ta uttryckligt avstånd från nazisterna i Tyskland, säger Henrik Karlsson när han är på plats på Musikverket för att berätta om boken.

Tusentals brev i arkiven

I sin biografi har han velat gå djupare än gängse tonsättarporträtt. Han fokuserar inte enbart på verkanalyser utan lyfter även fram huvudpersonens förhållande till politik, erotik och religion.

En betydande del av det källmaterial som Henrik Karlsson har använt sig av i arbetet med boken finns i Musik- och teaterbibliotekets arkiv. Efter Peterson-Bergers död började hans vän Telemark Fredbärj resa runt i landet för att samla in brev till och från tonsättaren. I dag finns över 4 000 brev till Wilhelm Peterson-Berger och cirka 1 300 brev som han skrev själv bevarade i arkiven.

Lång arbetsprocess

I samlingarna finns även tonsättarens egna verk, både handskrivna och i tryck, samt Wilhelm Peterson-Berger-sällskapets arkiv med bland annat program, klipp, recensioner och artiklar av och om tonsättaren.

– Jag har arbetat med materialet i över 10 års tid och jag har fått enormt mycket hjälp från bibliotekets anställda. Breven har gett en fördjupad bild av Wilhelm Peterson-Bergers liv, verk och personlighet, säger Henrik Karlsson.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.