Världsartisten Robyn på scen. Foto: NRK P3/Flickr (CC)

Världsartisten Robyn på scen. Foto: NRK P3/Flickr (CC) 

Livemusiken lever – trots ”festivaldöden”

Hur ser det svenska musikundret ut i siffror? Är festivaldöden verkligen ett faktum? Ny statistik från intresseorganisationen Musiksverige visar att livemusiken faktiskt frodas, trots en och annan festivaljättes undergång.

2010 var året då Hulstfredsfestivalen lade ner och Arvikafestivalen ställde in sina betalningar. Begreppet festivaldöden myntades och analyserna pekade på en mättad marknad för livemusik. Men när Musiksverige tillsammans med Tillväxtverket har tittat närmare på musikåret 2010 och dess statistik träder en annorlunda bild fram av livemusikmarknaden i Sverige.

53 procent av musikmarknaden

De svenska konsertintäkterna 2010 uppgick uppskattningsvis till knappt 2,8 miljarder kronor, vilket motsvarade 53 procent av musikmarknaden. I det ingår intäkterna från såväl kyrkokonserter som hårdrocksfestivaler, och det är en svag uppgång jämfört med föregående år. Siffran avspeglar de arrangemang som betalat ersättning till Stim och enligt rapportförfattaren kan de verkliga intäkterna ligga något högre.

Om vi backar bandet något längre tillbaka blir ökningen av konsertintäkterna tydligare. Från 2004 till 2010 motsvarar den en årlig tillväxt på 4,3 procent, enligt rapporten.

Årlig uppföljning

Musiksverige ser den nya statistiken som ett avstamp för att årligen kunna följa upp musikbranschen i siffror och mäta förändringar över tid.

Läs rapporten Musikbranschen i siffror.

Skrivet av Musikverket den 1 mars, 2012
Kategorier: Musik, Musikverket, Nyheter
Nyckelord:

Kommentarer

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.