Tonsättaren Laura Netzel (1839–1927). Foto från Musik- och teaterbibliotekets arkiv.

Tonsättaren Laura Netzel (1839–1927). Foto från Musik- och teaterbibliotekets arkiv. 

Laura Netzels noter fria för nedladdning

Laura Netzel (1839–1927) var en framstående tonsättare vars verk prisades i både Sverige och Europa. Nu kan du ladda ner noterna till hennes musik från Musik- och teaterbiblioteket.

Laura Constance Netzel (född Pistolekors) föddes i Finland 1839 men växte upp i Stockholm. Hon visade tidigt intresse och begåvning för musik. Efter sång- och pianostudier gjorde hon offentlig debut som pianist vid 18 års ålder.

När hon som 35-åring debuterade som tonsättare var det under det tagna namnet N. Lago. Hon skrev bland annat körverk, romanser, visor, många pianostycken och stycken för piano och violin samt för piano och cello. Verken var senromantiska med inspiration från samtida fransk musik och de blev väl mottagna.

N. Lago blir känd som Laura Netzel

Först drygt 15 år senare blev det känt att det var Laura Netzel som gömde sig bakom den populära signaturen N. Lago. Åren som följde, 1890-talet och en bit in på 1900-talet, blev hennes mest produktiva som tonsättare. Hon skördade framgångar även utanför Sveriges gränser, framförallt i Frankrike men även i Tyskland, Spanien, England och Rumänien.

– Hennes musik ansågs vara originell och djärv och hon gjorde sig ett namn i det manligt dominerade musiklivet i Europa. Men i musikhistorien har hon sopats under mattan och därmed fallit i glömska för den breda allmänheten, precis som många andra kvinnliga tonsättare, säger Elisabet Andersson, musikbibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket.

En återfunnen repertoar

Även i bibliotekets nära 250 år långa historia finns spår av denna styvmoderliga behandling av kvinnliga musikskapare. Sedan 2012 pågår därför arbetet med att kartlägga och tillgängliggöra verk av kvinnor i samlingarna, verk som tidigare legat utspridda i olika delar av samlingarna, utan överblick. Hittills har över tusen verk av drygt 70 tonsättare hittats och förtecknats.

En av tonsättarna är Laura Netzel. Hela hennes kända produktion finns på Musik- och teaterbiblioteket, till exempel Voici la brise för sång och piano och Berceuse för violin/flöjt och piano. Mycket av materialet är handskrifter med tonsättarens egna ändringar och anteckningar i marginalen, här finns även några ofullbordade verk, bland annat en pianokonsert i e-moll.

”Guldgruva för forskare”

– Materialet är en guldgruva, inte minst för forskare. Det saknas en komplett verkförteckning och någon skulle behöva göra ett gediget detektivarbete för att ta reda på när verken skrevs, trycktes och uruppfördes. Troligtvis måste man ta sig till Paris och leta i arkiven där, säger Elisabet Andersson som gärna skulle se att fler forskare fick upp ögonen för Netzel.

Materialet är även en guldgruva för musiker som vill bredda sin repertoar. Samtliga verk i samlingen har nu skannats och kan laddas ner direkt via bibliotekets katalog.

Ladda ner noter och läs mer

Spela jämställt

Musikverket har tillsammans med Kulturrådet fått i uppdrag att främja en mer jämställd repertoar bland de orkestrar i landet som tilldelas statligt stöd. Läs mer i Musikverkets regleringsbrev för 2016.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.