Deltagare på Femtastic Camp 2013 i Botkyrka, i förgrunden Lovisa Emilia S W och Madeleine Ngoma. Foto: Jonath Mathew

Deltagare på Femtastic Camp 2013 i Botkyrka, i förgrunden Lovisa Emilia S W och Madeleine Ngoma. Foto: Jonath Mathew 

8 mars med Musikverket

På Musikverket pågår jämställdhetsarbetet varje dag, året om. Lagom till internationella kvinnodagen lyfter vi fram några exempel.

En återfunnen repertoar

Musik- och teaterbiblioteket har tillsammans med Kungl. Musikaliska akademien letat reda på en undangömd musikresurs i arkiven. I en omfattande inventering har över tusen verk av drygt 70 kvinnliga tonsättare födda mellan 1746 och 1916 hittats, verk som tidigare legat utspridda i samlingen. En stor mängd av noterna har digitaliserats och kan laddas ner direkt från Musik- och teaterbibliotekets katalog.

Ladda ner noter av Laura Netzel

Prisad av sin samtid, men bortskuffad ur musikhistorien. Laura Netzel (1839–1927) är en av de tonsättare som ingår i Musik- och teaterbibliotekets inventering. Biblioteket har skannat samtliga av Netzels verk och noterna finns fritt tillgängliga för nedladdning.

Alice Tegner – mångsidig musikskapare

Alice Tegnér är känd som den svenska barnvisans moder, det må vara ett välförtjänt epitet men det täcker knappast in hela hennes konstnärliga gärning. Tegnér skrev även konstmusik, såväl kör- som instrumentalverk. Du hittar unikt material av Alice Tegnér och en utförlig presentation av hennes konstnärskap på vår här.

Musikliv i balans

I Musikverkets samtalsserie Musikliv i balans får representanter från musiklivet säga sitt om genus och jämställdhet i branschen. Ämnen som berörs är bland annat makten över musiken, könsroller på kulturskolan och arrangörernas ansvar för jämställdhet. Samtalen har filmats och kan ses på webben. 

Spela jämställt

Musikverket har tillsammans med Kulturrådet fått i uppdrag att främja en mer jämställd repertoar bland orkestrar som tilldelas statligt stöd. Arbetet startar under 2016, läs mer i Musikverkets regleringsbrev 2016.

Projekt för ett jämställt musikliv

Mentorprogram, arrangörssatsningar och kulturskola på lika villkor. Mellan 2012 och 2014 delade Musiklivet ut sammanlagt 6 miljoner kronor i jämställdhetsstöd. Projekten syftar till att öka jämställdheten i musiklivet, strategiskt och på lång sikt. Vart gick pengarna och vad blev resultatet? Läs rapporten.

Jämställdhetsintegrering i Musikverket

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv – det är ett jämställdhetspolitiskt mål beslutat av Sveriges riksdag. JiM går ut på att anpassa myndigheters verksamheter så att de på bästa sätt bidrar till att uppnå det målet.

För Musikverkets del innebär det att vi ska integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv i hela verksamheten – från styrprocesser och verksamhetsplanering till arbetet med kulturarv och stöd till musiklivet. Läs mer.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.