”Låt Musikverket ta hand om Rockarkivet”

Musikverket föreslår i en skrivelse till kulturdepartementet att staten kliver in och tar ett ansvar för populärmusikens kulturarv i Svenskt Rockarkiv.

Det är viktigt att kulturdepartementet tar ansvar för populärmusikens roll för musikintresserade. Dokumentation, bevarande samt service till forskare, medier och allmänhet rörande populärmusik skulle kunna ingå som en särskilt profilerad del i Musikverkets uppdrag och verksamhet precis som andra musikgenrer gör i dag, heter det i skrivelsen.

– Det är viktigt att lyfta fram populärmusiken som en del av vårt gemensamma kulturarv, Rockarkivet är en fin tillgång för alla som är intresserade av den nära musikhistorien, säger Stina Westerberg, generaldirektör för Musikverket.

Svenskt Rockarkiv drivs i dag på ideell basis med tillfälligt ekonomiskt stöd från bland annat Hultsfreds kommun. Ett samarbete med Musikverket skulle kunna betyda mycket för verksamheten, menar Stefan Ölvebring, arkivansvarig på Rockarkivet.

– Jag är väldigt glad över att skrivelsen har lämnats in. Genom ett långsiktigt samarbete med Musikverket skulle vi kunna förverkliga många av de idéer som vi hittills har fått skjuta på framtiden på grund av knapra resurser. Vi skulle till exempel kunna öppna upp arkivet mer mot allmänheten via utställningar, dessutom skulle vi kunna intensifiera insamlingsarbetet och börja intervjua artister runtom i Sverige, säger han.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.