Mats Persson spelar ett stycke av Johanna Magdalena Beyer. Foto: Sture Mangs

Mats Persson spelar ett stycke av Johanna Magdalena Beyer. Foto: Sture Mangs 

Johanna Magdalena Beyer – en kompositör före sin tid

Johanna Magdalena Beyer (1888–1943) var en begåvad tysk experimentell kompositör som under sin verksamma tid aldrig blev upptäckt. Ny Musik i Borås arrangerade i februari i år konserter till hennes ära.

Johanna Magdalena Beyer var verksam åren 1931–1943 och var nära förknippad med Henry Cowell och sin tidigare mentor Ruth Crawford Seeger. Dock har hennes musikaliska verk varit nästan helt förbisedda och blev aldrig publicerade fram tills att tonsättarkollektivet Frog Peak Music gav ut några av hennes stycken på noter och en cd med en samling av hennes verk som släpptes 2008.

Beyer skrev några av de första verken för slagverk och arbetade med musikaliska citat som en integrerad del av kompositionen på ett sätt som förebådar vad Bernd Alois Zimmerman skulle komma att göra på 1960-talet. Beyer var en tonsättare som var före sin tid med sina experimentella verk. I de sena verken finns inslag som inte hördes på nytt förrän i USA på 1970-talet.

Fyra konserter till kompositörens ära

Ny Musik i Borås firar 40 år i år och hedrade Beyer med ett tema för fyra konserter i samband med detta. Samtliga av Beyers verk spelades av bland andra Bo Pettersson – klarinett, Mats Persson – piano, Jerker Johansson – dirigent och slagverkare, Kristine Scholz – piano och Bozzinikvartetten – stråkinstrument.

Läs mer om Ny Musik i Borås projekt här 

Fakta om projektet

Projektnamn: Johanna Magdalena Beyer
Projektägare: Ny musik i Borås
Projektstöd från Musikverket: 90 000 kronor i ansökningsomgång 2015:2