Intryck från APAP och ISPA
Spridning av svensk scenkonst i utlandet och förberedelse för nya internationella samarbeten. Det stod på schemat när Musikplattformen deltog på APAP-mässan och ISPA:s stora nätverksträff i New York.
Association of Performing Arts Presenters, APAP, årliga mässa i New York lockar över 3 500 aktörer inom scenkonst från hela världen. Bland årets utställare fanns Musikplattformen på Musikverket tillsammans med Kulturrådet.
Med sig hade de flera internationellt aktuella svenska scenkonstaktörer som har fått statligt stöd för sin verksamhet, inklusive flera musiker. Scenkonstnärerna bekostade själva sin resa medan Musikverket och Kulturrådet stod för montern.
”Bra tillfälle för svensk musik”
– Det är alltid av intresse att exponera vårt musikliv i ett internationellt sammanhang. Det finns en hel del som görs i Sverige som väcker intresse även utanför våra gränser. Det finns också många svenska konstnärer som vill arbeta över gränserna och som hittade artister eller organisationer som de vill jobba med framöver, säger Isabel Thomson, internationell koordinator på Musikplattformen.
Samarbetet med Kulturrådet innebar inte bara en möjlighet att lyfta fram svensk musik utomlands, utan även en chans att visa upp en enad front tillsammans med svensk teater och dans.
– I Sverige gör man ofta skillnad på musik och övrig scenkonst och delar generellt upp saker i små fack. Internationellt finns inte alltid den uppdelningen, där är musik i regel en mer naturlig del av scenkonstområdet. Det är en utveckling jag hoppas se även på hemmaplan, eftersom det är en stor fördel om vi talar samma språk som våra samarbetsparter utomlands.
Fokus på nyskapande
Från APAP gick resan vidare till nätverksträffen för International Society of the Performing Arts, ISPA, som för övrigt kommer till Sverige och Malmö 2015. Organisationen har 65 år på nacken och består av drygt 400 medlemmar från 40 olika länder. Musikverket är en av de senaste medlemmarna.
– ISPA är en organisation med enorm kunskap och erfarenhet och vi har mycket att lära och ta med oss hem till Sverige, säger Jonas Burman, chef för Musikplattformen.
Det övergripande temat för konferensen var The Culture of Innovation och programmet kretsade kring olika aspekter av nyskapande.
– Temat var klockrent med tanke på Musikplattformens projektstöd och verksamhet för innovation och utveckling. Vi har pratat om vilka initiativ som kan uppstå när vi arbetar över gränserna och diskuterat möjliga framtida samarbeten.
Nordic Cool i Washington
Svensk scenkonst fortsätter att visa framfötterna i USA under våren. Den 19 februari går startskottet för den månadslånga kulturfestivalen Nordic Cool i Washington där ett gediget program presenterar nordisk scenkonst ur ett brett perspektiv.
Bland de svenska akterna märks bland annat Stockholmsfilharmonikerna, duon Sousou och Maher Cissoko, folkmusiktrion Skaran och slagverksensemblen Kroumata. Festivalen anordnas med ekonomiskt stöd från bland annat Musikverket.
Kommentarer