Joan-Baez-i-Hamburg-1973_-foto-Heinrich-Klaffs_CC_Flickr
Inspirationsfilm om kvinnor i musikhistorien
Musikhistorien behöver korrigeras, det menar SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare. Nu ska de lyfta fram kvinnliga förebilder i musikhistorien med en inspirerande film.
Föreningen SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare – vill förändra bilden av den enkönade musikhistorien. Genom en opinionsbildande kortfilm ska de lyfta fram inspirerande kvinnor genom musikhistorien.
Se filmen här.
Vill korrigera historieskrivningen
På Stims topp 25-lista över de mest spelade låtarna finns en kvinna. Av artisterna på topp 50-listan är tre kvinnor och bland topp 100- listan är 13 artister kvinnor. Att rampljuset i musikbranschen främst riktas mot män är välkänt och problemet måste fortsätta diskuteras och motverkas, menar SKAP. Nu vill de lyfta fram att det finns kvinnor som har och har haft stor betydelse i musikhistorien, även om de hittills varit relativt osynliga.
– Vi måste ändra på att män har haft större tillgång till musikarenan genom att synliggöra kvinnor inom musikbranschen som brutit mot konventionerna. De goda exemplen måste lyftas fram för att fler unga tjejer ska våga ta plats och till exempel börja spela ett traditionellt manligt instrument, skriver SKAP i projektbeskrivningen.
Tanken med SKAPs opinionsbildande film är att låta kända artister inom olika genrer lyfta fram kvinnor som inspirerat dem. På så vis hoppas SKAP kunna korrigera den befintliga historieskrivningen och därmed skapa förutsättningar för en mer jämställd musikbransch i framtiden.
– Fler kvinnor måste in i musikbranschen, men för att få fler unga tjejer att våga satsa på branschen behövs kvinnliga förebilder, menar SKAP.
Webbplats med tips
I samband med att filmen har premiär publiceras även en hemsida med mer information om kvinnorna som omtalas i filmen och tips om hur man kan arbeta för ett mer jämställt musikliv. Filmen hade premiär den 25 augusti 2014 på Polar Music Talks i Stockholm och följdes upp av panelsamtal.
Ta del av webbplatsen här.
Läs artikel om projektet i Dagens Nyheter.
Projektet har beviljats 100 000 kronor i jämställdhetsstöd 2014 från Musikverket.
Kommentarer