Foto: Steve Nordby/Flickr (CC)

Foto: Steve Nordby/Flickr (CC) 

Kulturskola på lika villkor

Sveriges Musik- och Kulturskoleråd (SMoK) driver projektet Kulturskola på lika villkor som nu ska ta fram ett metodmaterial till landets alla kulturskolor.

Den långsiktiga målsättningen med projektet Kulturskola på lika villkor är att öka medvetenheten om ett genusneutralt och normkritiskt arbetssätt i undervisningen och att utveckla nya arbetssätt för att öka jämställdheten inom landets kulturskolor.

Lokala nedslag

Projektet inleddes 2012 med 550 000 kronor i jämställdhetsstöd från Musikverk. Efter ett år med satsningar på information och kompetensutveckling över hela landet riktade SMoK fokuset på lokala fördjupningsprojekt i minst 16 kommuner. Kulturskolorna fick möjlighet att skräddarsy inriktningen på lokal nivå efter egna behov medan SMoK erbjöd coachning och gemensamma utbildningsdagar för deltagarna.

Ytterligare planer under det andra projektåret var att skapa ett nationellt nätverk kring genusfrågor och ta fram en handbok med tips och råd för landets samtliga kulturskolor.

Projektet fick fortsatt jämställdhetsstöd under 2013 med 200 000 kronor.

Metodmaterial

Under 2014 ska resultaten, erfarenheterna och arbetsmetoderna i projektet omvandlas till ett metodmaterial som ska spridas till landets alla kulturskolor. SMoK och Kulturskola på lika villkor har därför beviljats ytterligare 200 000 kronor i jämställdhetsstöd.

Fler jämställdhetsprojekt
Till SMoK:s webbplats

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.