Musikverket bidrar till Hack4Heritage med bilder ur Helledays samling.

Musikverket bidrar till Hack4Heritage med bilder ur Helledays samling. 

Hack4Heritage – för kreativt kulturarv

I helgen blir Stockholms stadsarkiv en kreativ mötesplats för öppet kulturarvsmaterial. Musikverket finns på plats och bidrar med inte mindre än 2 291 teaterbilder.

14–16 oktober går Hack4Heritage av stapeln på Stockholms stadsarkiv. Det är ett kreativt evenemang för alla med intresse för ett öppet kulturarv. Fokus ligger på öppna kulturarvsdata och evenemanget blir en kreativ mötesplats där kulturarvet får nytt liv i form av nya kopplingar, lösningar och kreationer.

Teman för helgen är kod, kreation och koncept. Programmerare kan använda sig av fritt tillgängliga kulturarvsresurser, kreatörer kan låta sig inspireras av digitalt kulturarv och de som är intresserade av koncept kan kombinera olika källor.

Bidrar med 2 291 bilder

Musikverket finns på plats och bidrar med Helledays samling. Olof Fredrik Wilhelm Helleday (1840-1971) var apotekare i Falun, men också en flitig samlare av teaterfotografier. I hans samling finns 2 291 fotografier – från föreställningar och porträtt av skådespelare, dansare, sångare, regissörer och teaterledare.

Dessa foton finns fritt tillgängliga på Musikverkets webbplats och blir nu föremål för den kreativa verkstad som är Hack4Herritage.

Nordiskt samarbete

Hack4Heritage är ett av fyra nationella evenemang i Norden – de övriga hålls i Norge, Danmark och Finland. Därför kommer även att kulturarvsmaterial från övriga delar av norden att kopplas till evenemanget i Stockholm. Evenemangen arrangeras av Digisam och Stockholms stadsarkiv med stöd av Nordic Innovation.