Pop!Tech 2008. Foto: Kris Krüg (CC/Flickr)

Pop!Tech 2008. Foto: Kris Krüg (CC/Flickr) 

Fyra medverkande klara till producentprogram vid ISPA

Musikverket och Svensk Scenkonst har nu valt ut fyra deltagare till Swedish Fellowship-programmet hos den internationella organisationen ISPA.

För att bli bättre på att skapa samverkansprojekt och samproduktioner mellan institution och privata aktörer, både nationellt och internationellt, behöver scenkonsten och musiklivet erfarna producenter och projektledare med ett internationellt kontaktnät och förmåga att omsätta idéer i handling.

Med den utgångspunkten inledde Musikverket och Svensk Scenkonst ett samarbete med ISPA – International Society for the Performing Arts – tidigare i höst för att stimulera scenkonstens och musikens internationalisering och ledarskap.

En treårig satsning

Samarbetet rör ett Swedish Fellowship-program, en treårig satsning som löper mellan 2015 och 2017. Det ger fyra medverkande möjlighet att delta i ISPAs internationella konferenser under tre år och i särskilda nätverk möta producenter och projektledare från andra länder. I dag utnyttjar Sverige en väldigt liten del av befintliga, möjliga EU-medel för kulturell verksamhet. Fler nätverk och kunskap är en möjlighet till att förändra detta.

– Det finns många aktörer inom det fria musiklivet som vill jobba med internationalisering av musiklivet. Förhoppningen är att denna satsning leder till intressanta samarbetsprojekt med långsiktig verkan och att ISPA-deltagarna som fått vårt stöd kommer att vara öppna med sina erfarenheter, säger Isabel Thomson, internationell koordinator på Musikverket.

– Det ligger i konstens natur att ständigt skapa nytt och ta intryck utifrån. Därför är ett internationellt utbyte viktigt för att Sverige ska fortsätta att ha ett rikt kulturliv. ISPA Fellowship kommer att öppna många dörrar, säger Ulrika Holmgaard, VD för Svensk Scenkonst.

Nu har fyra deltagare valts ut. Dessa är: Katrin Amberntsson, producent Re:Orient, Ragnar Berthling, verksamhetsledare Musikcentrum Öst, Jessica Lindberg Dik, tillförordnad uppdragsledare Riksteatern Tyst Teater och Osiel Ibáñez, programchef Selam.

Mer om stipendiaterna

Katrin Amberntsson. Chefsproducent på konsert- och kulturarrangören Re:Orient. Har arbetat som eventchef på Södra Teatern i Stockholm, press Co-ordinator på musikkanalen MTV och informatör inom projektet Stockholm – Europas Kulturhuvudstad 98. Har även producerat resor till Kairo och Alexandria för kulturarbetare i Sverige.

Ragnar Berthling. Har en bakgrund som musiker och arbetat på Svenska Filminstitutet. Har de senaste åren varit verksamhetsledare för Musikcentrum Öst vars huvuduppgift är att förmedla musikgrupper och artister.

Osiel Ibáñez. Produktionschef på musikorganisationen Selam. Organisationen arbetar sedan 17 år med att öka mångfalden inom svenskt musikutbud och driver en internationell verksamhet med bas i Stockholm och Addis Abeba. Osiel har arbetat i Kulturrådets referensgrupp för fria musikgrupper samt föreläst om Selams strategier för internationalisering och publikutveckling på internationella musikmässor och konferenser.

Jessica Lindberg Dik. Tillförordnad uppdragsledare Riksteaterns Tyst Teater. Utbildad klassisk sångerska vid Royal Academy of Music i London. Omskolad till producent och grundade en egen operafestival utanför Stockholm och ledde den i åtta år. Är sedan 2010 anställd som teaterproducent på Riksteatern och har arbetat med ett brett urval av produktioner; allt från modern dans med Cullbergbaletten via opera och musikal till komedi på svenskt teckenspråk. Är för närvarande tillförordnad ledare för den internationella verksamheten samt för Riksteaterns Tyst Teater.

Fellowship-programmet innebär att deltagarna deltar på ISPA-kongresser under 2015, 2016 och 2017. Kongresserna äger rum i New York (januari 2015 och 2016), Malmö och Köpenhamn (våren 2015) och Melbourne (våren 2016). Värdland för kongressen 2017 är inte fastställt ännu.

ISPA

ISPA är inte en mässa utan ett professionellt nätverk där man diskuterar scenkonstfrågor ur alla vinklar och vrår. Nätverket rör verksamma inom musik och scenkonst i hela världen. Innan varje kongress äger ISPA Academy rum där deltagarna i Fellowship-programmet får vara med. Det finns stor chans att man på ISPA träffar framtida samarbetsparters.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.