Anna Ternheim spelar på festivalen La Mar de Musicas i Spanien

Anna Ternheim spelar på festivalen La Mar de Musicas i Spanien 

Från riot till jazz

Festival- och konsertsommaren 2016 är här. Varför inte ta en titt på de projekt som fått stöd från Musikverket? Här är ett axplock av framträdanden som du kan ta del av, både i Sverige och i andra delar av världen.  

Svensk musik på La mar de Musicas

La Mar de Musicas är en festival som äger rum i Cartagena vid den spanska medelhavskusten. Sommaren 2016 går den 22:a upplagan av stapeln och i år har Sverige bjudits in som fokusland. En rad svenska grupper och artister från olika genrer kommer att framträda under festivalen, bland andra Räfven, bob hund, Kolonien, Club 8, Maxida Märak, Marting Tingvall Trio, Hoffmaestro, Jay Jay Johanson, Seinabo Sey, Anna Ternheim och I’m from Barcelona.

Festivalen äger rum 22 juni–3 juli i Cartagena, Spanien.

Ikiz på turné i USA

Ikiz är en erfaren jazzmusiker och är bland annat en av medlemmarna i Nils Landgren Funk Unit och Dan Reed Band​. Numer har han även det egna bandet Ikiz Cabin Crew och kommer under sommaren att turnera i USA. Bland annat gör han ett stopp på Rochester International Jazz Festival.

27 juni Shapesifter Lab, New York, 28 juni Rochester International Jazz Fest, 29 juni Nordic Jazz Fest, Washington DC.

Jazz i parken

Jazz i parken är tillbaka i år igen. Unga och gamla bjuds på jazz av bland andra Susanna Risberg trio, Oskar Stenmark trio och Water Boogie System i picknickmiljö. Varje program innehåller en särskild punkt för barn. Fri entré.

Stockholm 2 juli, Göteborg 9 juli och Malmö 17 juli

Clandestino Botnik

Clandestino Festival är inriktad på urban musik som uppstått i globaliseringens fotspår. Centralt är att utmana de vanligaste sätten att lyfta fram kulturella skillnader, och att skapa oväntade möten. Sedan 2019 har festivalen kompletterats med festivalutflyktsmålet Clandestino Botnik vid den konstnärsdrivna gården Bottna på den bohusländska landsbygden. Där bjuds på ett varierade program med högkvalitativ, genreöverskridande musik från hela världen.

Clandestino Festival 28–31 juli, Clandestino Botnik 29–30 juli

Nadah El Shazly på Sverigeturné

I sommar kommer den Egyptiska musikern, kompisitören och producenten Nadah El Shazly att besöka Sverige för att skapa och framföra musik. Bland annat spelar hon på Norbergfestivalen och Clandestino Botnik, där hon dessutom samtalar kring sin musik. Utöver festivalspelningarna kommer hon även att framträda i Stockholm och arbeta i Elektronmusikstudion i slutet av sommaren. Turnén är en del av utbytesprojektet Sweden as a creative hub for Arab music.

Clandestino Botnik 29 juli, Norbergfestivalen 30 juli.

Rainbow Riots i Uganda

Rainbow Riots startade av svensken Petter Wallenberg som ett globalt nätverk för HBTQ-rättigheter. Nu ska man med musikens kraft påverka Gambia, ett av världens mest homofoba länder. Petter Wallenberg samarbetar med personer vars hela existens utmanar fördomar om att HBTQ-personer bara finns i västvärlden. Bland de medverkande finns en jamaicansk Dance Hall-artist som kämpar för gay-rättigheter, en queer rappare från Malawi och en Zulu-sångare som är trans, tillsammans med en blandad ensemble av hbtq-artister från Uganda.

Framträdande under Uganda Pride 6 augusti, Entebbe.

Tarabband på International Festival of Sousse

Tarabband är en av Sveriges främsta världsmusikgrupper. De har nu blivit inbjudna till ett musikaliskt utbyte med tre tunisiska musiker inom klassisk arabisk musik: Kais Hassen, Mehdi Tfifha och Yassin Ben Miloud. Tillsammans ska de genomföra en konsert under International Festival of Sousse i Tunisien – en kulturfestival som pågår under sex veckor.

Tarabband spelar 14 augusti, International Festival of Sousse, Tunisien.