Välkommen att stanna hemma på arkivens dag – titta in i våra arkiv på nätet. Foto: Fernando Medina

Välkommen att stanna hemma på arkivens dag – titta in i våra arkiv på nätet. Foto: Fernando Medina 

Fira arkivens dag hemma

Den 12 november firas arkivens dag i hela Sverige. Årets tema är ”Välkommen hem”, så varför gå någonstans? Välkommen att stanna hemma – titta in i våra arkiv på nätet!

Alice Tegnér gjorde mer än barnvisor. I presentationen om hennes verk kan du bland annat se hennes handskrivna noter för konstmusik och de mer kända sånghäftena med barnvisor, Sjung med oss, mamma.

Här finns en gedigen presentation av Mats Arnberg och Sveriges Radios dokumentationsinspelningar av folkmusik i hela Sverige.

Dragspelet har varit älskat och folkligt, men också rent av föraktat. Fördjupa dig i det omtvistade instrumentet och ta del av noter, affischer och personarkiv efter dragspelare.

Christer Landergren var en av Sveriges främsta jazzfotografer. Hans samling som finns hos Svenskt visarkiv innehåller över 150 000 bilder med både svenska och internationella jazzstjärnor. På webben visar vi nu bilder från 60-talet.

I början av 1900-talet genomförde Karl Tirén ett av Sveriges mest omfattande inspelningsprojekt av samisk jojk. I den här presentationen kan du lyssna på inspelningsar och läsa om de över 100 samer som medverkar. Du kan även fördjupa dig i jojk, inspelningsresorna och fonografen. Presentationen finns på både svenska, engelska och nordsamiska.

På webben visar vi också en samling med spelmansböcker från Sexdrega, sent 1700-tal, och handskrivna visböcker från Gotland från 1820 och framåt.