I senaste numret av Dokumenterat kan du läsa om bland annat Birgit Cullberg i revyn Nya Taggen.
Dokumenterat 50 är här
Symfoniintriger under brinnande krig, balett, Jean Kullin och 1700-talets teaterlandskap. Läs mer om detta i nya numret av Dokumenterat.
Dokumenterat är en elektronisk tidskrift med fokus på Musik- och teaterbibliotekets arbete med arkiv och dokumentation. Specialpresentationer av enskilda arkiv och samlingar varvas med förteckningar över källmaterial i svenska arkiv, bibliotek och museer. Här finns även mer allmänt hållna artiklar som på olika vis berör musikens, teaterns och dansens världar.
Intriger och symfoni
I det nya numret av Dokumenterat kan vi bland annat läsa raritetsbibliotekarien Marina Deminas text om det hemliga spelet som föregick den skandinaviska premiären av Sjostakovitjs sjunde symfoni i Göteborg 1943, mitt under brinnande krig. En väv av intriger och hemligheter avtäcks och beskrivs med hjälp av bland annat brevväxling mellan sovjetiska tjänstemän och orkesterns personal.
Revy på Nya Teatern
Ungefär vid samma tidpunkt, 1942, sattes revyn Nya Taggen upp på Nya Teatern i Stockholm. Bland de medverkande fanns bland andra Birgit Cullberg. Tidigare teaterbibliotekarien Magnus Blomkvist har botaniserat i arkiven och hittat foton från hennes dansnummer, och berättar om föreställningen.
Ett tragiskt livsöde
Konsthistorikern Göran Tegnér har fördjupat sig i tonsättaren och pianistens Jean Kullins liv och gärning. Idag tämligen obekant, men under mitten av 1800-talet var han en förhållandevis känd pianist – omtalad för sin virtuosa teknik, och sitt ganska tragiska livsöde.
Teater på 1700-talet
1798 signerade Gustav IV Adolf ett brev som innebar att skådespelaren och hovsångaren Carl Stenborgs teater Svenska komiska teatern förlorade rätten att längre få sätta upp några föreställningar. Teaterarkivarien Virve Polsa tecknar en skiss över hur det svenska teaterlandskapet tedde sig under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.