Gals & Pals på besök hos visarkivet

En skara särskilt inbjuda gäster fick bevittna en musikhistorisk kavalkad i bild och ton och en release av en ny CD: ”Gals & Pals in the 80’s” på Svenskt visarkiv den 6 november.

Bosse Andersson, som själv ingick i den senare upplagan av sånggruppen, höll ihop kvällen och fick hjälp av medlemmarna: Kerstin Bagge, Monica Dominique och Lena Willemark, som på ett mycket personligt sätt berättade minnen från gruppens 50-åriga historia.

Kerstin Bagge var med från början 1962 tillsammans med sin man Lasse Bagge, som också ledde gruppen och stod för de sinnrika arrangemangen, som ofta byggde på jazzstandards med nya texter av t.ex. Beppe Wolgers.  I gruppen ingick också under alla år Svante Thuresson, som dessvärre inte kunde medverka denna kväll på grund av sjukdom.

Tre Gals! Fr v Lena Willemark, Monica Dominique och Kerstin Bagge. Foto: Eric Hammarström

Gals & Pals är ett stycke svensk musikhistoria från en tid då SVT i sina produktioner lyckades förena en hög konstnärlig kvalité med en bred folklig popularitet. Men Gals & Pals framträdde också på krogshower och samarbetade gärna med Hasse & Tage. 1980-talets Gals & Pals samarbetade ofta med storband och Lasse Bagge var inte bara en lysande arrangör av vokal musik. Han var dessutom en mästare på att arrangera instrumentalt.