Färöiska barnvisor ur Visarkivets samlingar i ny bok

Skjaldur, rímur og ramsur. Orð og løg / Faroese Skjaldur and Rhymes. Lyrics and Melodies (2012)

Skjaldur, rímur og ramsur. Orð og løg / Faroese Skjaldur and Rhymes. Lyrics and Melodies (2012)

Svenskt visarkivs samlingar rymmer många skatter, även sådant som samlats in bortom landets gränser. Med stöd från Visarkivet reste exempelvis Birgitta Hylin från och med 1968 till Färöarna för att spela in visor, dans och lek. Hylin (1915–1988) var vissångerska, kompositör och stor kännare av färöisk kultur.

Nu har texterna och melodierna till de barnvisor och ramsor som Hylin spelade in transkriberats och ingår i en praktfull volym: Skjaldur, rímur og ramsur. Orð og løg / Faroese Skjaldur and Rhymes. Lyrics and Melodies (2012). Bakom utgivningen står musikforskaren Marianne Clausen i Köpenhamn, som tidigare utgivit tre omfångsrika utgåvor med färöisk folklig sång av skilda slag.

Birgitta Hylin (1915–1988) vid ett framträdande på Vispråmen Storken 1965. Fotografi i Git Magnussons samling i Svenskt visarkiv.

Birgitta Hylin (1915–1988) vid ett framträdande på Vispråmen Storken 1965. Fotografi i Git Magnussons samling i Svenskt visarkiv.

Intressant nog är Birgitta Hylins samling av barnvisor och ramsor den mest omfattande dokumentation som finns av denna typ av färöisk kultur. Av 331 melodier i boken kommer en tredjedel från Hylins inspelningar. Dessa upptagningar är det möjligt att ta del av vid ett besök på Svenskt visarkiv.

1 svar på ”Färöiska barnvisor ur Visarkivets samlingar i ny bok

  1. Har sét et billede af Birgitta Hylin på jeres side. Jeg vil meget gerne have lov at bruge det på vores hjemmeside og henviser gerne til fotograf.
    Vores forlag Bókadeild Føroya Lærarafelags har i 1984 udgivet Trumm, trumm, tralalei med rim, som hun har samlet på Færøerne, men som nu er udsolgt. Jeg laver en side med færøske forfattere, som nu er udsolgt fra forlaget og mangler ét billede af hende. Hun kommer under kategorien færøsk forfatter for sit store arbejde på Færøerne

Kommentarer är stängda.