Folk- och världsmusikgalan går av stapeln i Helsingborg i helgen.
Visarkivet bjuder upp på gala
Den svenska menuetten, tiggarverser av blinda och folkmusikens historia. Missa inte Svenskt visarkiv på Folk- och världsmusikgalan i Helsingborg i helgen.
Folk- och världsmusikgalan har sedan 2010 årligen samlat musiker, dansare, forskare och andra intresserade. I år hålls galan i Helsinborg och Svenskt visarkiv medverkar på flera sätt.
Dansarkivarien Anna Nyander sitter i juryn för galan där pris för årets arrangör, artist, dans, grupp, nykomling, trad och utgåva ska delas ut.
Den svenska menuetten och skillingtryck
Anna Nyander håller även ett seminarium om danseldsjälen Börje Wallin från Helsingborg. Hon berättar om hans arbete med att återuppliva den svenska folkliga menuetten, och om hans sätt att förhålla sig till tradition, källmaterial och rekonstruktion av dans. Även Mats Nilsson som skrivit boken Polska på Svenska deltar. Ett par timmar senare leder Anna Nyander en dansworkshop kring den skånska menuetten tillsammans med Karin Wallin, Gina Nyander och Bo Nyander – alla ättlingar till Börje Wallin.
Karin Strand, visforskare och biträdande chef för arkivchef på Musikverket, berättar om skillingtrycksvisor, tiggarverser av blinda, visor om brott och berättarsånger som propagerar mot alkohol. 2016 kom Karin Strand ut med boken Brott, tiggeri och brännvinets fördärv – studier i socialt orienterade visor i skillingtryck. Under seminariet illustreras visornas budskap med nedslag i människoöden och den vidare historien bakom de tryckta orden.
Folkmusikens historia
Chefen för Musikverkets arkiv- och biblioteksavdelning Dan Lundberg är moderator för en diskussion kring historia, utveckling, likheter, skillnader och korsbefruktning mellan folkmusik, folkvisa och den så kallade litterära visan. Paneldiskussionen kommer att beröra historiken och utvecklingen hos folkmusik, folkvisa och visa och dessutom kommer jämförelser att göras med internationella förhållanden när det gäller genreindelning och utvecklingstendenser.
Paneldeltagare: Jan Hammarlund, folksångare och visdiktare, Astrid Selling, riksspelman, folksångerska, kompositör och musikarrangör, Anders Gunnarsson, riksspelman och styrelseledamot i Visan i Sverige, Johanna Bölja, folksångerska och pedagog, Lucas Stark, vissångare, och Nanna Walderhaug, vissångare, lärare i låtskrivning och gitarrspel på visskolan i Västervik.
Vi finns också i mässdelen – Svenskt visarkiv, Musik- och teaterbiblioteket och Caprice Records är representerade där. Musikplattformen är också på plats tillsammans med Kulturrådet för att berätta om stöd till musiklivet.