Midsommarfirande är en del av vårt immateriella kulturarv. Foto: Ulf Bodin/Flickr (CC)

Midsommarfirande är en del av vårt immateriella kulturarv. Foto: Ulf Bodin/Flickr (CC) 

Panelsamtal om vårt immateriella kulturarv

Vad är kulturarv? Vad betyder begreppet immateriellt? Och vem bestämmer? Musikverket vrider och vänder på begreppen på Folk- och världsmusikgalan i Västerås. Fri entré och öppet för alla.

För många betyder begreppet kulturarv fysiska lämningar som gamla konstverk, skrifter och byggnader. Men traditioner och ritualer som exempelvis midsommarfirande, danser och lekar är i lika hög grad en del av vårt gemensamma kulturarv. Denna del kallas för det immateriella kulturarvet.

Vilket kulturarv vill du bevara?

FN-organet Unesco har en särskild konvention för skydd av immateriellt kulturarv och en lista där olika länder själva har nominerat sådant som de anser vara representativt för det immateriella kulturarvet i sitt land eller i ett antal länder. I Sverige pågår just nu ett arbete med att göra en förteckning över vad som skulle kunna finnas med på listan. Och alla som vill är välkomna med idéer. Musikverket ansvarar för områdena dans, teater och musik.

Fredag den 1 april 2016 arrangerar Musikverket, Unescorådet och RFoD en halvdag om arbetet med det immateriella kulturarvet med fokus på demokrati- och mångfaldsfrågor. Halvdagen är en del av seminarieprogrammet på Folk- och världsmusikgalan i Västerås.

Panelsamtal och framtidsspaning

Vem ska kunna avgöra vad som är ett viktigt kulturarv? Hur dras gränser mellan materiellt och immateriellt kulturarv? Måste vi dra sådana gränser? En panel ledd av Dan Lundberg, överbibliotekarie och arkivchef på Musikverket, tar sig an dessa frågor.

Panelen ägnar sig även åt framtidsspaning. Vad händer nu? Vad vill vi ska hända? Vad är vi rädda för och vad hoppas vi på? Från Musikverket deltar också Sverker Hyltén-Cavallius, forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv.

I panelen

Under dagen medverkar även Kerstin Lundman från Svenska Unescorådets kansli på utbildningsdepartementet samt Meg Nömgård, verksamhetsledare för Sagobygden.

Tid och plats

Tid: fredag 1 april kl 13.00–16.30
Plats: Aros Congress Center, Västerås

Fri entré för alla och fritt fram för publiken att ställa frågor!

Mer information

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.