Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth talar på Musik- och teatermuseets stängningsfest. Foto: Jonas André

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth talar på Musik- och teatermuseets stängningsfest. Foto: Jonas André 

Tal vid Musik- och teatermuseet

Läs kulturminster Lena Adelsohn Liljeroths tal vid den officiella ceremonien inför stängningen av Musik- och teatermuseet den 25 mars.

Det talade ordet gäller

Kära vänner!

Så, nu är det dags att stänga ännu en verksamhet! Inte för gott, gudskelov, utan för att delvis skapa något nytt. Så som vi bland annat gör med Nationalmuseum, som vi planerar att göra med Kungliga Operan och nu gör med Musik- och Teatermuseet.

Nya uppgifter, nya möjligheter – och nya visioner – innebär att det nu är dags för ett bättre, modernare och än mer spännande museum. Ett scenkonstmuseum!

När vi söker se framåt inför den stundande stängningen om några dagar, ska vi också ta oss tid att blicka bakåt. Under Musik- och teatermuseets senaste tid finns framgångar – för såväl personal som besökare – att vara stolta över.

Så sent som förra året invigde jag här fotoutställningen av Beata Bergström som visar upplevelser, rörelser, liv och ögonblick i scenkonsten. Utställningen fångar museets roll som bärare av ett kulturarv förvisso, men med livsnerven i den levande och skapande scenkonsten.

Man brukar säga att konsten speglar livet. Och visst finns det intressanta ämnen att skildra på ett museum som har en så tacksam historia att hämta kunskap ur som musikens och teaterns! Ett museum som speglar scenkonsten kan berätta om hur vi – i vitt skilda tider – närmat oss svåra och eviga frågor – både på och utanför scenen. Tänkvärt att vi än i dag spelar 2500-åriga antika dramer, med samma eviga frågor.

Men utöver tankeväckande utställningar har museet också uppnått andra goda resultat. Tillgängligheten har förbättrats för människor med olika handikapp, digitaliseringen av museets kulturskatter fortsätter – över 11 000 fulltext-dokument har digitaliserats och drygt 75 000 katalogkort skannats och blivit sökbara.

Som många av er väl vet är barns och ungas rätt till kultur sedan 2009 ett nytt kulturpolitiskt mål. Jag vill därför också nämna att Musik- och teatermuseet prioriterat barn och unga. Ungefär hälften av museets besökare är under 19 år. Det här är viktigt.

För jag är övertygad om att vi genom att erbjuda kulturupplevelser och eget skapande – till alla barn och unga – lägger grunden för ett starkt och fritt kulturliv i Sverige också i framtiden.

I den statliga kulturbudgeten går nästan var tredje krona till scenkonst i form av teater, musik och dans. Sveriges rika scenkonstliv behöver därför inte bara förnyelse och en växande publik, utan också ett museum för musiken och scenkonsten som kan ge perspektiv på konstformerna.

Museerna är idag mer än sina samlingar och utställningar – de är också öppna rum för möten, inspiration, kritisk diskussion och konstnärlig förnyelse. Jag är därför särskilt glad över att regeringen i kulturbudgeten kunnat bidra med ökade resurser till Musikverket och museet för att stödja renoveringen.

Avslutningsvis, några ord om den kulturella rikedom som finns i Sverige.

Inte långt efter att jag tillträdde som kulturminister presenterade EU-kommissionen en omfattande kulturvaneundersökning av alla EU-länder. Den visade att Sverige hade en mycket kulturellt aktiv befolkning.

Mot bakgrund av denna mätning från 2007 var det med stort intresse jag tog del av den nya motsvarande undersökning som EU-kommissionen presenterade för några månader sedan.

Dessvärre är den övergripande trenden inom hela EU minskad delaktighet och tillgång till kultur. Men Sverige går tvärtemot trenden, vi har dessutom ökat i alla kategorier sedan 2007. Faktum är att Sverige, enligt undersökningen, har högst delaktighet och tillgång till kultur i hela EU.

Endast Danmark slår oss – och då när det handlar om graden av eget konstnärligt utövande.

Men när vi mäter museibesök, i vilken utsträckning vi tar del av kulturprogram, läser böcker, besöker gallerier, konserter, teatrar, utnyttjar allmänna bibliotek och ser dans-, balett- eller operaföreställningar – så ligger vi först – av samtliga 28 EU-länder. Det är något att vara stolta över.

Och om två år så ser jag fram emot att besöka ett nytt museum i dessa lokaler. Ett museum som ska spegla det bästa av vårt kulturliv, bygga ny kunskap, inspirera och överraska.

/Lena Adelsohn Liljeroth

Läs mer om nya Scenkonstmuseet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.