Vi bjuder på en hel rad lästips för sommardagar i hängmattan

Vi bjuder på en hel rad lästips för sommardagar i hängmattan 

Sommarens musikböcker

Snart håller Musik- och teaterbiblioteket sommarstängt i några veckor. För att stilla din läslust har bibliotekarien Tobias plockat ihop några riktiga guldkorn bland musiklitteraturen.

Från 1 juli har Musik- och teaterbiblioteket sommarstängt. Den 2–7 augusti är öppettiderna 13–16 och därefter återgår de till de vanliga tiderna.

Det är alltså läge att bunkra upp med böcker inom musik, teater och dans för lata dagar i hängmattan. Här kommer några riktigt bra tips på musiklitteratur av alla möjliga slag – från existentiella muskaliska gåtor till brevväxlingar.

Musikalisk filosofi

Varifrån kommer musiken? frågade Ingmar Bergman en gång i Sommar i P1. Samma fråga är titeln på musikern och tonsättaren Gunnar Valkares bok (Gidlunds förlag). Här spinner han vidare på Ingmar Bergmans gåta och finner en både gemensam och symbiotisk historisk utveckling för ”levnadsparet” musik och dans.

I Ett gemensamt kosmos – Perspektiv på musik, liturgi och teologi (Artos) letar kyrkomusiker Henrik Tobin efter det som förenar just dessa. Är det överhuvudtaget möjligt att hitta en gemensam mänsklig identitet när vår tillvaro är så splittrad

Musikerliv

I Att närma sig Mahler (Bo Ejeby förlag) vill den danske tonsättaren och musikskribenten Karl Aage Rasmussens dela med sig av sin livslånga fascination för den österrikiske tonsättarens liv och verk.

Marie Fredriksson porträtteras i Kärleken till livet av henne själv och Helena von Zweigbeck (Piratförlaget) och i Jag sjunger ut! – Ett dramatiskt sångarliv (Sterling) kan man ta del av hovsångerska Siw Wennbergs sångarliv.

Bland nyutkomna biografiporträtt hittar vi Franz Berwald i Gunnar Ternhags Franz Berwald: belysningar och reflektioner (Gidlunds förlag) och Louise Hoffsten med sin självbiografiska En näve grus.

Jazzstorheter

I självbiografin över jazzpianisten och skivsamlaren Rune Öfwerman, Charlie Parker kom aldrig till Vingåker (Premium publishing), återges många mer eller mindre trovärdiga berättelser kring alla de svenska och internationella jazzstorheter Öfwerman spelat med vilket dock inte inkluderar Charlie Parker själv.

Duke Ellington är en annan tveklös jazzstorhet och i skriften Duke Ellington och jazz i Sverige (Carlsson bokförlag) tecknar professor emeritus Olle Edström en bild av jazzgigantens avtryck på svenskt jazzmusikliv alltifrån Ellingtons tidigaste skivinspelningar på 20-talet och Sverigeturnén 1939.

Tonsättarbrev

I början av 1900-talet inleddes en brevväxling mellan tonsättarna Josef Eriksson och Knut Håkanson. Den kan vi följa i Oss tonsättare emellan – Brevväxling 1913 – 1929 mellan Knut Håkanson och Josef Eriksson (Altfiol i väst). Båda var mer traditionalister än modernister i sitt musikskapande, men ändå nyfikna på nyare musikströmningar. Båda hade också en tendens att periodvis sjunka in i ett själsligt mörker. Deras brev blandar både högt och lågt vilket ju är lite av brevväxlingsgenrens charm. Här finns med andra ord plats för både programförklaringar över skapandeprocesser liksom tacksamheten över att bli utlovad en liten ost under de magra krigsåren.