" "

Musik- och teaterbibliotekets expedition. Foto: Jonas André/Musikverket 

Sommarläsning för alla smaker

Musik- och teaterbiblioteket har underhållning för såväl en dag på stranden som regniga stunder under tak. Passa på att låna innan biblioteket stänger för sommaren!

Biblioteket har sommarstängt 2–31 juli, så passa på att bunkra upp med sommarläsning innan dess! Här kommer personalens bästa lästips:

Museala och musikaliska föreställningar om historiska musikinstrument: en studie av Musikhistoriska museets verksamhet 1899–1918 är Madeleine Modins avhandling om Musikhistoriska museets första år. Alldeles färsk läsning om de syften och ideologier som motiverat Scenkonstmuseets instrumentsamlingars tillkomst.

Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 ger spännande läsning där historikern Annika Sandén tämligen fritt dramatiserat ett antal historiska brott.

How musical is man? Av John Blacking är en musiketnologisk klassiker.

Organistmästaren Hans Fagius Johann Sebastian Bachs orgelverk : En handbok är en liten bibel för den som vill tränga djupare in J.S. Bachs musikkosmos.

Känns sommaren som en evigt ouppfylld längtan så kan du alltid trösta sig med några pjäser av Thomas Bernhard. I Tre dramer ger Bernhard med sina lyriskt kompromisslösa texter uttryck för ”en hård förtvivlan, som i varje ögonblick skimrar och glänser”, enligt recensenten Hanna Nordenhök.

Intressant om spelmusik, en genre som ständigt växer: A composer’s guide to game music av Winifred Phillips.

Två böcker om musiken i ett Europa som dignar under trycket av politiska och religiösa strider. Chiara Bertoglios Reforming music: music and religious reformations of the sixteenth century och Mattias Lundbergs Martin Luthers egna toner och ord om musik: källtexter rörande musiken i Wittenbergreformationen i översättning med kommentar och analys

Trevlig liten bok att bläddra i då och då under sommaren! Jazz : kåserier i Orkesterjournalen 1950-1953 och två artiklar av Ulf Linde. Sammanställda och med efterord av Lars Nygren.

I Der Klang der Maschine: Autobiografie av Karl Bartos berättar Kraftwerks trummis sin historia och ger en inblick i bandets värld.

Birgit Nilsson 100 : an homage, red. Mary Lou Falcone, Silvia Jaklitsch, Caroline Reisch, Rutbert Reisch. Vacker bok med fantastiska bilder!

Slutligen något för en sommar som riskerar att regna bort. Thommy Berggren, som nu har tappat h:et i sitt förnamn, gav förra året ut en tegelsten på 577 sidor om sig själv: Tommy. Ett antal sköna anekdoter utlovas, liksom ett rikligt bildmaterial. 

Se aktuella öppettider på Musik- och teaterbiblioteket