Foto på dragspelsorkester. Siw Karlén står vid en kontrabas.

Siw vid kontrabasen i dragspelsorkester från 40-talet. (SVA-bild 4627) 

Siw Karlén

Basisten och dragspelaren Siw Karlén är en av de många musiker som spelade med så kallade damorkestrar under 1940-, 50- och 60-talen. Hon är en av de kvinnliga musiker som intervjuats för Svenskt visarkivs räkning. Karlén är född 1929 och uppvuxen i Gröndal utanför Stockholm. Redan som liten började hon spela dragspel och så småningom bas, dessutom var hon bra på att sjunga.

På Hagströms musikaffär i Stockholm träffade hon spelkamrater och 1946 bildades sånggruppen Mälartöserna, med May Marthall som kapellmästare och dragspelare, Siw på dragspel och Eivor Strand på gitarr. Gruppen fick en succé med Skrattvisan, en sång av May Marthall som spelades in 1947. De hade gott om spelningar i folkparkerna och uppträdde även i Norge. Gruppen upphörde 1950 då May gifte sig – en vanlig anledning till att kvinnor slutade spela.

På 1950-talet träffade Siw Karlén dragspelaren Yvonne Modin som hade en kvartett där Siw fick hoppa in som basist. Repertoaren var mer jazzig och gruppen turnerade flitigt, även i Norge och Finland. Ulla Ekstam spelade trumpet i gruppen och de sjöng också i stämmor. När sångerskan och trumslagaren Diana Miller sökte kvinnliga musiker för en utlandsturné var Siw en av dem som blev utvald tillsammans med bland andra pianisten Inger Lindberg, mest utifrån att de var bra på stämsång, berättar Siw.

Gruppen debuterade på National Scala i Köpenhamn med bara tre låtar på repertoaren. Därefter repeterade de några månader, de var alla gehörsmusiker. 1953 fick bandet engagemang på Blue Note i Amsterdam och turnerade flitigt i hela Europa i uppåt 15 år, efterhand som trio med Diana Miller plus Siw Karlén och Inger Lindberg. I intervjun återger Siw många färgstarka minnen från de ofta tuffa men roliga turnéerna. Bland annat var de tvungna att spela i tjocka strumpor i Spanien, trots att det var 40-gradig värme. Att en kvinna skulle visa sig barbent för männen i publiken – det var otänkbart!

Siw Karlén och Inger Lindberg fortsatte med utlandsengagemang under 60-talet tillsammans med trumslagaren och sångaren Vin Cardinal, som kom från Trinidad. Då fick Siw spela elbas och hon och Inger sjöng stämmor. I Siws klippbok, som finns i Svenskt visarkiv, finns många bilder på gruppen Vin Cardinal and the Queens, som de kallades. Här finns också en hel del artikelmaterial, främst från holländska tidningar, dessutom skivomslag från gruppens inspelningar. Siw och Inger får ofta flankera den stilige sångaren och det framgår också att de gjort succé på större popfestivaler. Första plattan med gruppen spelas in 1966.

Gruppen upplöstes så småningom och Siw Karlén slutade som musiker. Men en del samarbeten med gamla spelkompisar har det blivit under åren. Mälartösernas succésång från 1947 finns att höra på Youtube, liksom inspelningar med Diana Miller Trio.

Viveka Hellström, forskningsarkivarie