August Strindberg. Foto: Kungliga biblioteket/Flickr (CC)

August Strindberg. Foto: Kungliga biblioteket/Flickr (CC) 

Ockult och nyinkommet

En ockult dagbok från en nationalskald, dvd-box med pjäser av en irländsk avantgardist och arvet efter en framstående fransk teaterman. Rikard Larsson, teaterbibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket, tipsar om sommarlån.

Det blir en blandning av nyinkommet, gamla godbitar och historisk fördjupning när Rikard Larsson plockar fram tips för hängmattan. Med på hans lista finns bland annat pjäser i urval av den israeliske dramatikern Hanoch Levin, en dvd-box med uppsättningar av Samuel Becketts pjäser och en skildring av tysk dans i skuggan av Hitler.

Strindbergs dagbok

Det tyngsta verket (hela sju kilo) och kanske den tyngsta läsningen bjuder August Strindbergs ockulta dagbok på. 100 år efter Strindbergs död har den nu för första gången getts ut i sin helhet. I utgåvan ingår Strindbergs anteckningar i faksimil och hans urklipp om föremål och företeelser som han tolkar som symboler för de högre makterna. Formen på molnen, ljud i lägenheten och notiser i tidningen – Strindberg ser spår av det övernaturliga i stort sett överallt.

Dagboken påbörjades 1896 och skrivs mitt under Strindbergs så kallade Infernokris. Vissa har tolkat innehållet som bevis på hans galenskap, andra ser det som en del i ett större sammanhang och den ockultism som präglade kulturella kretsar i slutet av 1800-talet, inte minst i Paris där Strindberg spenderade mycket tid. För den som svårt att hänga med i Strindbergs handstil, hälsningar från den andra sidan och tolkningar av övernaturliga tecken ingår en typograferad variant av dagboken samt en bok med kommentarer och förklaringar.

Rikard Larsson

Rikard Larsson

Rikard Larssons tipsar

Ockulta dagboken – August Strindberg, Stockholm, Norstedt, 2012
Del i nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk med tillhörande faksimilutgåva och separata kommentarer. Dagboken har getts ut i en begränsad upplaga om 999 exemplar varav ett finns på Musik- och teaterbiblioteket.

Skärvor av Artaud, en essä om fransk teater efter befrielsen – Johanna Enckell, Like, 2003
Som titeln antyder innehåller den avsnitt om till exempel Peter Brook, Patrice Chéreau, Jean Genet, Bernard-Marie Koltès, Ariane Mnouchkine.

The labor of life, selected plays – Hanoch Levin, Stanford University Press, 2003
Innehåller bland annat Jobs lidanden som gick upp på Judiska teatern häromåret.

Danser avec le IIIe reich, les danseurs modernes et le nazisme – Laure Guilbert, André Versaille, 2011
Om dans och dansare i Tyskland under första halvan av 1900-talet, relationen till nazismen och dess framväxt.

Beckett on film, 19 films x 19 directors – Tyrone productions, 2001, 4 dvd:er plus häfte
Drygt 10 timmar av Becketts dramatik på dvd – En attendant Godot, Krapp’s last tape, Endgame och andra stycken, regisserat av bland andra Neil Jordan, David Mamet, Katie Mitchell med flera.

Läs mer på hemsidan där du även kan söka efter mer spännande läsning och filmer i katalogen.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.