" "

Vera Leijonklo 

”Musiken är livsviktig för fotbollen”

Vilken betydelse har musiken för fotbollssupportrar på distans? Masterstudenten Vera Leijonklo studerar Manchester Uniteds supportrar i Sverige.

Vera Leijonklo är masterstudent i etnologi vid Uppsala universitet och gör under vintern praktik på Svenskt visarkiv. I sitt arbete med masteruppsatsen har hon intervjuat Manchester United-supportrar i Sverige om musiken i supportergruppen, men även gjort observationer på pubar där supportrar samlas för att se matcherna tillsammans. Intervjuerna kommer att arkiveras hos Svenskt visarkiv.

Till skillnad från studier om läktarkulturer är observationer av supportrar på distans, så kallade satellitsupportrar, ovanligt.

— Det är ett material som saknas. Musiken är så himla viktig för fotbollen, även utanför arenan, säger Vera Leijonklo.

Musik skapar gemenskap

Musiken spelar en viktig roll i den gemenskap som finns bland supportrarna. En av informanterna uttrycker den till och med som ”livsviktig”.

Under pandemin när läktarna stått tomma har det blivit tydligt. Då satte man in högtalare med ramsor och såg man matchen på tv kunde man välja att se med eller utan ramsorna.

— Kan man sjunga med är man en del av gemenskapen. Man behöver inte kunna så mycket, bara man sjunger med, säger Vera Leijonklo.

Kultur från Manchester

Det är inte bara fotbollen kärleken kretsar kring, utan också staden Manchester i sig.

— Många beskriver att de åker hem när de åker och ser matcher på arenan.

Känslan av Manchester som hem visar sig även i musiken.

— Man använder till exempel Country roads, en låt om att komma hem, men har bytt ut texten till ”United roads, take me home”.

Supportrarna hämtar också musik från Manchester som från början inte var relaterad till fotboll. Bland annat används en låt av Stone Roses, som kommer därifrån.