Foto av delar av Kvinnoväsen på scen.

Kvinnoväsen har fått legendstatus i hbtq-rörelsen. 

Kvinnoväsen

Ett av de senaste tillskotten i Svenskt visarkivs ljudsamlingar är ett rullband med Göteborgsbandet Kvinnoväsen. Kvinnoväsen var aktivt åren 1977–1982 och räknas som en del av den progressiva musikrörelsen. Men framförallt var Kvinnoväsen ett uttalat lesbiskt band, och det i en tid när kampen för homosexuellas rättigheter ännu var i sin linda. I en artikel om bandet sammanfattar gitarristen Marie Hagberg: ”Vi var både känslofyllda och politiska, vi ville visa att vi lesbiska fanns, att lesbisk kärlek fanns och att kvinnor levde i ett patriarkat”.

Svartvitt foto av Kvinnoväsen på en scen

I dag har Kvinnoväsen fått något av legendstatus inom hbtq-rörelsen och deras låtar ingår i repertoaren när det anordnas något som kallades lesbiska allsångskvällar. Kvinnoväsen gav däremot aldrig ut några skivor och deras inspelningar har hittills inte funnits tillgängliga. Utöver inspelningar från replokalen gjorde bandet bara en studioinspelning. Det är denna inspelning – totalt fem låtar – som nu bevaras hos Svenskt visarkiv.

Med tillstånd från Marie Hagberg som donerat bandet till Visarkivet kan vi här bjuda på ett smakprov, hennes egen tonsättning av Karin Boyes dikt I rörelse. Förutom Marie Hagberg medverkar på inspelningen Britt-Marie ”Brittis” Brax (sång), Gertrud Ohlsson (sång), Annalena Ståhl (sång), Eva Gramnes (gitarr), Kajsa Anderholm (trummor), Bobo Nilsson (bas) och Berit Larsson (saxofon).

 

Här skriver Marie Hagberg själv om Kvinnoväsens historia.

Wictor Johansson, forskningsarkivarie