Foto: Erik Holmén, ur Nordiska museets samlingar. 

Kvinnohistoriska skrivstugor under Wikimania

Vill du vara med och skriva in fler kvinnor i världens mest använda uppslagsverk på nätet – Wikipedia? Välkommen på skrivstugor med Stockholms Kvinnohistoriska, Musikverket och Nordiska museet. Medtag dator så bjuder vi på källmaterial, kunniga experter och fika.

Jämställdhetsglappet på Wikipedia är stort. Omkring fyra gånger så många av artiklarna handlar om män som om kvinnor. 90 procent av artiklarna är skrivna av män. Under den stora internationella Wikimania-konferensen, som i år går av stapeln i Stockholm, har vi en chans att minska glappet.

Tillsammans med Nordiska museet och Stockholms kvinnohistoriska museum anordnar vi två dagars skrivarstugor för att öka antalet artiklar om och av kvinnor på Wikipedia inom ämnena scenkonst och mode. Vilka artiklar behöver kompletteras med mer fakta och vilka kvinnor saknas helt i historien på Wikipedia? Vi dukar upp med källmaterial, förslag på ämnen, kunniga experter och förstås fika.

Alla intresserade är välkomna att delta. Föranmäl dig gärna så vi vet hur många som kommer! Skicka ett mail till anmalan@musikverket.se. Ett bra sätt att förbereda sig är att skapa ett konto så att du har det klart.

Vill du inte skriva men är nyfiken på att titta förbi ändå för att lära dig mer om allt från barnamörderskor i skillingtryck till kvinnliga modeskapare så kom gärna förbi ändå, det är bara att titta in!

Tema: Kvinnor inom scenkonst

Tid: 15 augusti kl 13–19
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm
Medverkande experter: Karin Strand, Elisabet Andersson, Marianne Seid

Tema: Kvinnor inom mode

Tid: Fredag 16 augusti kl 10–17
Plats: Nordiska museets bibliotek, Djurgårdsvägen 6–16, Stockholm
Medverkande experter: Helena Lindroth mfl