" "

Per Sinding-Larsen är en av ledamöterna i Musikverkets konstnärliga råd. Foto: Jan Danielsson/SVT. 

Kan den nyaste nya musiken

Han är journalist, programledare, jurymedlem och en musikalisk allätare i ordets rätta bemärkelse. Per Sinding-Larsen är nu också ledamot i Musikverkets konstnärliga råd.

Per Sinding-Larsen känner många musikintresserade igen från SVT:s PSL. Han är musikjournalist och programledare, men har också varit både reporter, producent och fotograf. I början av 90-talet var han dessutom med och startade ZTV.

Har du haft liknande uppdrag förut?

Jag har erfarenhet av juryarbete från grammis, musikexportpriset, Musikförläggarnas pris och Swedish Music Hall of Fame men också från arbete i norska exportmusikrådet. Jag har också osannolikt nog fått ett helt eget pris, ett stipendium, som delas ut i mitt namn från stiftelsen PSL Trust. Det är skapat av mina vänner som också driver stiftelsen.

Vad hoppas du kunna bidra med i konstnärliga rådet?

Jag är ingen elefant, men mina öron är rätt stora. Jag har sjungit både opera och jazz själv och lyssnar brett och stort på nästan all sorts musik. Min specialitet är, och har dock alltid varit, det nyaste nya i musiken. Att lyfta fram ny talang. Under åren har Lykke Li, Laleh, First Aid Kit, Anna Ternheim och Zara Larsson presenterats för första gången i program jag jobbat med.

Vad har du för förväntningar för rådets arbete de närmsta åren?

Att det arbete vi gör hörs över stad och land. Högt! Att vi är med och stöttar ett musikliv som får växa stort! Och att det vi gör är angeläget och betydelsefullt.

Har du någon fråga som du brinner lite extra för?

Hiphop! Och med den musik, som sedan några år tillbaka är mest framåt på alla plan, följer 99 frågor till – inte minst den om vilken sorts Sverige vi bygger. Om utanförskap, rättvisa och jämlikhet.