Daniel Boyacioglu. Foto: Helén Karlsson

Daniel Boyacioglu. Foto: Helén Karlsson 

Vill upphöja Nina Simone framför Bob Dylan

Teater, poesi, hiphop och klassisk musik. Det är bara några av strängarna på Daniel Boyacioglus lyra. Nu kan han även lägga till Musikverkets konstnärliga råd.

Daniel Boyacioglu är poet och har utkommit med sex diktsamlingar och ett läromedel. Hans kulturella intresse är dock brett, han har även släppt tre album, spelat teater, skrivit dramatik, en opera och arbetat som låtskrivare i genren hiphop/urban-pop.

I de musikaliska samarbeten har han deltagit i har han rört mig mellan allt ifrån rap och klassisk musik. Tidigare har han suttit i arbetsgruppen för litteraturstöd på Kulturrådet och nu tar han plats i Musikverkets konstnärliga råd.

Vad hoppas du kunna bidra med i konstnärliga rådet?
Hiphop är mitt expertområde, men jag har också en stor kärlek till jazz. Eftersom jag rört mig över många konstnärliga fält kan jag bidra med ett brett perspektiv.

Vad har du för förväntningar för rådets arbete de närmsta åren?
Höga förväntningar! Vi kommer från olika håll med individuell spetts och sammantaget en bred kompetens.

Finns det någon fråga som du brinner lite extra för?
Förorts- och hiphopestetiskt präglad konst. Att utmana maktens kvalitetsbegrepp. Att upphöja Nina Simone framför Bob Dylan till exempel. Att presentera och förvalta den uppenbara kopplingen mellan Nicanor Parra, via Gil Scott-Heron, och Drake.