Marie Hedbom. Foto: Jonas André

Marie Hedbom. Foto: Jonas André 

”Jag delar min tid mellan system och människor”

Det Marie Hedbom gör syns inte alltid, men när det inte fungerar märks det direkt. Som systembibliotekarie ser hon till att kollegerna och låntagarna hittar det de söker.

För att ett bibliotek ska fungera krävs mer än böcker och öppettider. Bibliotekarierna på Musik- och teaterbiblioteket är experter på allt från upphovsrätt till musikhistoria och de hjälper gärna till att hitta det besökarna letar efter. Men utan alla de system och register som finns bakom biblioteket skulle det vara väldigt svårt. Marie Hedbom jobbar som systembibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket, det är hon som ser till att systemen fungerar.

– Jag jobbar mycket med att lösa problem som mina kolleger stöter på i sitt arbete. När jag gör mitt jobb så går de andras jobb smidigt, säger hon.

Besökare ger inspiration

Förutom att hon är specialiserad på bibliotekssystem gör hon också många saker som de andra bibliotekarierna gör. Att möta besökarna är en viktig del av arbetet med att förenkla och förbättra systemen.

– Jag älskar att jag får dela min tid mellan system och människor! Det blir aldrig tråkigt. Att stå i expeditionen och hjälpa låntagare, prata med dem och få höra hur de upplever att söka fram material själva. Där får jag uppslag på saker som låntagarna tycker är svåra eller obegripliga och försöka förbättra och förenkla det. Sedan tycker jag det är väldigt kul att grotta ner mig i inställningar och justera småsaker här, putsa lite där.

Bygger på fungerande system

Det är just de där små justeringarna och underhållet av systemen som gör att bibliotekets verksamhet kan rulla på smärtfritt.

– Bibliotekets vardag med att låntagarna kan söka fram material, reservera det, personalens arbete med att plocka fram beställningar och annat hänger på att det finns ett bibliotekssystem som ligger där och snurrar. När det inte fungerar brukar det märkas ganska snabbt, men det är som tur var väldigt sällan.